Overwinning voor links bij lokale verkiezingen Italië

PAG.5 NIEUWSANALYSE; PAG.7 HOOFDARTIKEL

ROME, 6 DEC. In de tweede ronde van de tussentijdse burgemeestersverkiezingen in Italië hebben linkse coalities een duidelijke overwinning behaald. De oud-communistische Democratische Partij van Links viert de uitslag als een opstapje naar regeringsverantwoordelijkheid.

De neofascistische partijleider Gianfranco Fini en Alessandra Mussolini, de kleindochter van de fascistische dictator Benito Mussolini, bleven in Rome en Napels respectievelijk zes en elf procent achter bij hun rivalen. Maar zij behaalden zoveel stemmen dat ook de neofascisten de uitslag beschouwen als een overwinning, die van hun partij een onmisbaar element in eventuele rechtse coalities maakt.

“Dit is een historisch resultaat”, zei Achille Occhetto, leider van Democratische Partij van Links. Hij sprak van “een democratische revolutie van onderaf” waarmee het volk de leidende klasse vervangt die 45 jaar de dienst heeft uitgemaakt. Occhetto zei dat zijn partij, sinds de oorlog in de oppositie, zich nu opmaakt om de regeringsmacht over te nemen, na de vervroegde verkiezingen die waarschijnlijk komend voorjaar worden gehouden.

In alle vijf grote steden waar gisteren een tweede ronde in de burgemeestersverkiezingen werd gehouden, wonnen de kandidaten van linkse coalities. Ook in de andere 124 steden heeft links het goed gedaan.

De neofascistische leider Fini noemde de 46,9 procent die hij in Rome kreeg, “een getalsmatig echec, maar een politieke overwinning”. De grote steun voor de neofascisten in de hoofdstad en in Napels, de onofficiële hoofdstad van het zuiden, laat volgens hem zien dat de partij een referentiepunt is geworden voor al die kiezers van rechts en in het centrum die niet op links willen stemmen.

De protestpartij Lega Nord ervoer de uitslag wel als een echte nederlaag. In de eerste ronde van de tussentijdse lokale verkiezingen, twee weken geleden, was zij de grootste partij geworden in Venetië en Genua. Haar kandidaat-burgemeesters verloren gisteren van hun linkse rivalen, die steun hadden gekregen van brede coalities. Binnen de Lega gaan stemmen op voor een minder extreme opstelling, die het makkelijker moet maken allianties met andere partijen te sluiten.

De beurs en valutamarkten bleken vanmorgen niet bevreesd te zijn voor de opkomst van links. De lire was de afgelopen dagen wegens de politieke onzekerheid zwaar onder druk gekomen, maar won in de loop van vanochtend terrein op zowel de Duitse mark als de dollar.

    • Marc Leijendekker