Ook zonder Becker kan Duits tennisteam de Davis Cup winnen

PAG. 17: GULLE LACH

DÜSSELDORF, 6 DEC. Ook zonder Boris Becker kan Duitsland de Davis Cup winnen. De rossige volksheld gaf vrijdag de voorkeur aan een demonstratiepartijtje tegen John McEnroe in Venetië en versloeg zaterdag in Praag Novacek. In eigen land bleek Michael Stich in de finale tegen Australië een waardige opvolger. Na een marathonzege op Jason Stoltenberg vrijdagmiddag, boekte hij zaterdag met Patrick Kühnen aan zijn zijde in het dubbelspel de tweede overwinning: 7-6 (7-4), 4-6, 6-3 en 7-6 (7-4). Gisteren scoorde hij het beslissende, derde punt door Richard Fromberg te overklassen met 6-4, 6-2 en 6-2. Marc-Kevin Goellner, die vrijdagavond had verloren van Fromberg, won daarna de 'dead rubber' tegen Stoltenberg in drie sets en bepaalde de eindstand op 4-1.

Het is de derde keer dat Duitsland, dat de finale bereikte ten koste van Rusland, Tsjechoslowakije en Zweden, de 'lelijkste slalom van de wereld' heeft gewonnen. In 1988 en 1989 leidde Becker zijn team naar twee overwinningen op Zweden. In de afgelopen drie jaren waren de Verenigde Staten (1990 en 1992) en Frankrijk (1991) de sterkste. Beide landen sneuvelden dit seizoen tegen Australië. Sinds 1900 is er 81 keer om de Davis Cup gespeeld. De Verenigde Staten voeren de ranglijst aan met dertig overwinningen.

Gaat het goed met de nummer één, dan gaat het goed met de team, is de regel in de Davis Cup. Stich overwon zijn vermoeidheid aan het einde van een zwaar seizoen. Vrijdag had hij duidelijk nog problemen met de omschakeling van de snelle indoorbaan waarop hij twee weken geleden ATP-wereldkampioen werd, naar het gravel in de Messehalle 14. Zaterdag was hij al in staat op de belangrijke momenten zijn topvorm te benaderen, gisteren heerste hij soeverein. Servicedoorbraken in de vijfde game van de eerste set en in beide openingsgames van de tweede en derde set, verzekerden Stich van een eenvoudige winst. Met een ijzersterke service, scherpe returns en een paar prachtige dropshots maakte Stich zijn klassering als de nummer twee van de wereld en de nummer één van Duitsland volledig waar.

De zege is voor een niet gering deel ook te danken aan team-captain Nikki Pilic, een geboren Kroaat, die in 1986 op aandringen van Becker een Duits paspoort kreeg en sindsdien als coach van het nationale team kan fungeren. Hij zegt weining - “Te veel woorden zijn als water in goede wijn” - maar bouwde een uitstekende relatie op met Stich. Hij gaf na de wedstrijd tegen Rusland zijn vertrouwen aan Goellner, zelfs toen die in Zweden stennis schopte en zijn privé-coach bij zich wilde hebben. En hij vond in de 27-jarige Patrick Kühnen de ideale dubbelpartner voor Stich. Kühnen maakte na drie jaar afwezigheid in het Davis-Cupteam een uiterst succesvolle comeback. Hij won dit jaar met Stich alle vier de dubbelpartijen.

Ook het zeer ervaren Australiërs Mark Woodforde en Todd Woodbridge, die dit jaar Wimbledon hebben gewonnen en vorige week in de dubbel-masters de finale verloren van de Nederlanders Haarhuis en Eltingh, slaagden er tegen de Duitsers niet in hun kansen te verzilveren. Na afloop maakte de zestig-jarige Australische captain Neale Fraser, die elf jaar als speler en 24 jaar als coach betrokken was bij de Davis Cup, bekend dat hij stopt. “Ik heb mijn leven gewijd aan de Davis Cup, maar 35 jaar is genoeg geweest”, zei hij met gebroken stem. “Deze finaleplaats heeft het Australische tennis nieuw leven ingeblazen. Ik kan met een gerust hart afscheid nemen.” In Australië wordt de naam van Tony Roche genoemd als opvolger.