Ook voor Feyenoord is duel na topper lastiger

ROTTERDAM, 6 DEC. Vaak is de wedstrijd die ná een topper volgt de moeilijkste, moeilijker nog dan de topper zelf. Zo'n topduel vergt veel van de krachten, levert meestal meer blessures en kaarten op dan normaal zodat er een aantal spelers de volgende keer niet kan meedoen. En dan is er ook nog de motivatie die na alle spanning en aandacht waarschijnlijk lang niet zo groot is tegen de aanstaande, minder aansprekende en sterke tegenstander.

Dat ondervond Feyenoord gisteren allemaal. De Rotterdammers ontkenden weliswaar dat ze na de euforie rondom de glorieuze 3-1 tegen PSV van verleden week minder geconcentreerd en geladen waren voor de thuiswedstrijd tegen FC Utrecht. Toch moet dat onbewust het geval zijn geweest, want een andere verklaring voor het slappe en af en toe gemakzuchtige spel van het team is moeilijk te bedenken. Trainer Van Hanegem zei na afloop dat hij al aan de spelers, die aan de zijlijn de ingooien namen, had kunnen zien dat er iets niet in orde was bij Feyenoord.

Door de wedstrijd tegen PSV konden De Wolf, Scholten en Van Gobbel niet meedoen tegen Utrecht. De eerste twee kregen tijdens de slijtageslag in Eindhoven hun derde gele kaart en de laatstgenoemde brak een teen. Het ontbreken van captain John de Wolf, met de week een grotere rots in de branding bij Feyenoord, was natuurlijk erg vervelend, maar dat uitgerekend ook Ulrich van Gobbel er niet bij kon zijn betekende dubbele pech. Beiden zijn centrumverdediger.

Indien één van twee had kunnen of mogen meedoen zouden er geen problemen zijn geweest. Henk Fräser kan goed met beiden in de defensie spelen. Nu moest er een andere verdedigingspartner voor hem worden gevonden. Aangezien bij Utrecht de kopsterke Van der Ark in de aanval staat moest er óf een lange voorstopper óf een ausputzer - en dan Fräser dus als voorstopper - bijkomen. Veteraan John Metgod, de ex-aanvoerder, leek, als laatste man, de meest voor de hand liggende keuze. Hij begon echter op de reservebank.

Van Hanegem en Meijer kozen voor de 19-jarige Harvey Esajas in het basisteam. Hij moest bij Van der Ark blijven. En dan kon Fräser, aldus de tactische uitleg na afloop, af en toe doorschuiven naar het middenveld en daar zijn ploeggenoten assisteren. Veel kwam daar echter niet van terecht. De bedoeling zal ongetwijfeld goed zijn geweest.

Aan de andere kant bleek andermaal dat de Feyenoord-trainers Metgod als basisspeler hebben afgeschreven. Zijn ervaring, inzicht en kopkwaliteiten hadden gisteren niet misstaan in een elftal zonder de belangrijke De Wolf. Metgod weet al een tijd waaraan hij toe is. Protesteren heeft geen zin meer. Hij wil in de herfst van zijn carrière het liefst nog een keer worden verkocht of uitgeleend, maar daar voelt technisch directeur Wim Jansen vooralsnog niets voor. Metgod kan nog steeds nuttig zijn voor Feyenoord, al is het maar voor even.

Hij viel tegen Utrecht 25 minuten voor tijd in voor Esajas. Deze donkere Amsterdammer is een verhaal apart. Hij was al een bekende voetballer voordat hij één bal had getrapt in de eredivisie. Esajas, ex-Ajax en Anderlecht, wordt beschouwd als de speler die met zijn hand de kaak heeft gebroken van een amateur in de veel besproken Helderse affaire. Alleen beweert hij zich dat niet bewust te zijn. Daarom is hij ook niet gestraft. Deze Esajas stond op 24 oktober ineens in het Feyenoord-elftal in de topper tegen Ajax. Hij raakte in die wedstrijd in het volle Olympisch Stadion nauwelijks een bal goed, maar scoorde wel het eerste doelpunt voor zijn ploeg.

Tegen Utrecht viel Esajas wederom op door zijn onzekere optreden. Hij trapte de meeste ballen te hard of te zacht, óf naar een tegenstander - vermeld moet worden dat hij zeker niet de enige was aan Feyenoord-zijde. Het legioen zoemde bezorgd op de momenten dat Esajas dreigde te worden aangespeeld. Ook zijn teamgenoten sloegen hem af en toe zichtbaar over tijdens het combineren. Hij mocht bovendien blij zijn dat hij slechts een gele en geen rode kaart kreeg toen hij na een kwartier in de tweede helft De Kock torpedeerde. Wonderwel leverde het gestuntel van Esajas dus geen schade op. Integendeel, hij gaf zelf de pass voor Feyenoords doelpunt.

Toch mocht hij de wedstrijd niet afmaken. Dat vonden de trainers te riskant. Juist met de ervaren Metgod als leider van de verdediging kreeg Feyenoord een goal tegen. Wie het weet mag het zeggen. Geert Meijer schreef het slechte spel van Esajas toe aan zenuwen. Want op de training schijnt hij het wel “verschrikkelijk goed” te doen.

Van Hanegem en Meijer zijn van mening dat talenten alleen kunnen worden getest door ze in 'echte' wedstrijden te laten meespelen. Op het eerste gezicht is dat met Esajas niet verkeerd uitgepakt. Zijn rendement is hoog met één doelpunt en één beslissende voorzet in twee wedstrijden. Toch zou het weleens lang kunnen duren voordat hij weer een kans krijgt. Dan maar liever de 35-jarige Metgod.

    • Hans Klippus