Kosten van levensonderhoud in diverse wereldsteden

Grafiek: Tokio is veruit de duurste stad ter wereld. Amsterdam deelt met Peking en Stockholm de tiende plaats op de wereldranglijst voor de kosten van levensonderhoud, opgesteld door het onderzoeksbureau ('Intelligence Unit') van het Britse weekblad The Economist.

Zürich, Oslo, Parijs, Genève en Wenen zijn de duurste steden in West-Europa. Bij het opstellen van de ranglijst is een index gehanteerd, waarbij New York op 100 is gesteld. Amsterdam komt met een niveau van 103 iets hoger uit. Milaan, Dublin, Buenos Aires, Helsinki en Madrid staan iets lager dan New York.

Het afgelopen halfjaar zijn de kosten van verblijf in Moskou door schaarste en inflatie zo sterk toegenomen dat deze stad tien plaatsen op de ranglijst omhoog ging, naar een index van 104, hetzelfde niveau als Brussel en Londen. De Britse hoofdstad schoot overigens ook enkele posities omhoog, omdat het voordeel is vervlogen dat de Londenaren een jaar geleden nog genoten toen het Verenigd Koninkrijk het Europees Monetair Stelsel (EMS) verliet waardoor de prijzen sterk daalden. In Tokio en Osaka is het leven het duurste van de hele wereld. Zes maanden geleden was de Japanse hoofdstad nog bijna tweemaal zo duur als New York; nu voert Tokio de index aan met 213, vooral als gevolg van de sterkere positie van de yen. Osaka steeg om dezelfde reden, van 180 naar 195.

Bij het onderzoek worden periodiek 50.000 prijzen van levensmiddelen, goederen en diensten vergeleken. Een liter melk bijvoorbeeld kost in Tokio vier gulden, terwijl de inwoners van de Keniase hoofdstad Nairobi er slechts 63 cent voor betalen. De prijs van een tube tandpasta is in Oslo 5,87 gulden en in Bombay (India) 1,14. Voor een liter benzine betalen de inwoners van Tokio 2,45 gulden en in Lagos (Nigeria) drie cent. Voor een taxirit van vijf kilometer moet in Tokio 33,77 gulden worden neergeteld en in Bombay 1,30 gulden. Een lokaal telefoongesprek van drie minuten normaal tarief kost in Warschau 11 cent en in Zürich 31 cent.