Italiaanse boot Whitbread terecht

SOUTHAMPTON, 6 DEC. Het vermiste Italiaanse zeilschip Brooksfield uit de Whitbread-race is weer terecht.

De zestigvoeter, met aan boord de Nederlander Peter Tans, werd zaterdag op 427 mijl ten westen van de Kerguelen-eilanden aangetroffen. Een golf had een deel van het achterdek en het roer weggeslagen. Meer dan 3000 liter water stroomde het schip binnen, waardoor de apparatuur niet meer werkte en er geen contact met de buitenwereld mogelijk was. Twee boten die in de buurt van de Brooksfield voeren, de Winston en La Poste, waren sinds vrijdag op zoek gegaan naar de vermiste boot. De Brooksfield vaart op eigen kracht, zonder zeil, verder naar finishplaats Fremantle.

De Winston kampt sinds vanmorgen met een gebroken stuurwiel. Schipper Dino Philips meldde een paar meter te zijn weggeslagen, maar door zijn lifeline te zijn tegengehouden. De bemanning van het Britse jacht Dolphin and Youth moest in de Morbihanbaai van de Kerguelen bescherming zoeken tegen de wind met orkaankracht (windkracht 12). De Intrum Justitia, met Marcel van Triest als navigator, behield de leiding.