Hij doet het voor die gasten

Het moet een treurige bijeenkomst zijn geweest met die geslaagden van de versnelde cursus voor trainer betaald voetbal.

De man die welbeschouwd eigenlijk het getuigschrift al lang per koerier thuisbezorgd had moeten krijgen voordat de eerste les gegeven was, ontbrak bij de uitreiking. Willem van Hanegem verricht wonderen bij Feyenoord (“Die gasten doen het zelf”, zegt hij na elk compliment) en onder zijn leiding is, als we de commentaren goed begrijpen, een elftal kampioen geworden dat de voetbalkunst nauwelijks machtig is. Op basis van inzet, heet het dan. Wat hij bij die club teweegbrengt zorgt voor verbazing. Om nu ook van de KNVB het bewijs te krijgen dat hij het kan, is hij verplicht stage te lopen bij een buitenlandse club. Ironisch genoeg kun je daarvoor ook een land kiezen waar de regelgeving minder stringent is dan in Nederland. Zoals België, waar de materiaalman of de hoofdsponsor de training van het eerste elftal van Anderlecht of KV Mechelen voor zijn rekening mag nemen, het land dat een toevluchtsoord is voor Nederlanders die geen zin of tijd hebben om in eigen land de opleiding te volgen, in dat land gaat Van Hanegem stage lopen. Wat hij er ongetwijfeld zal vaststellen is dat voor mensen van met zijn voetbalachtergrond de eis om het trainersdiploma te halen even humoristisch klinkt als het bericht dat Jos Verstappen is gezakt voor zijn rijbewijs of Ron Dekker het zwemdiploma nooit heeft gehaald.

Maar goed, Van Hanegem heeft in vrijheid besloten aan die poppenkast mee te doen. Dus is hij ook verplicht die laatste hindernis te nemen. Waarom hij die formaliteit nog niet heeft afgehandeld is een raadsel. Het past wel een beetje de martelaarsrol die hij zich de laatste tijd nogal vaak aanmeet. Dit weekeinde verweet hij de redacties van het radioprogramma Langs de Lijn en die van het televisieprogramma Studio Sport tegen Feyenoord te zijn. Bij Langs de Lijn werkt één Feyenoord-fan en die mag alleen de muziek uitzoeken. En soms wordt er zó flauw op zijn commentaar gereageerd dat hij het liefst meteen zou opbellen. Het klinkt als een complot-theorie, meer iets voor zeurpieten. Dat Van Hanegem de kritiek niet schouderophalend naast zich neerlegt, doet ie natuurlijk niet voor zichzelf maar voor 'die gasten' en voor 'die gasten' haalt hij ook dat papiertje. Anders moeten ze het zonder hem doen. En dat plezier gunt 'ie niemand natuurlijk.

    • Peter de Jonge