Gezang tegen de Betuwelijn

DEN HAAG, 6 DEC. “Hij moet eronder”, zingt een veertigtal demonstranten op de publieke tribune van de Tweede Kamer tijdens het debat over de Betuwelijn. Zo'n vierhonderd mensen protesteerden vanochtend met pamfletten, handgeklap en gezang tegen de bovengrondse aanleg van de Betuwelijn.

Op de pamfletten die de actievoerders omhoog houden is een pop getekend met een rood kruis op zijn mond. “De bevolking wordt monddood gemaakt”, zegt J. Witvliet, voorzitter van het Landelijk Overleg Betuwelijn en organisator van de actie. “De Kamer luistert, net als twee weken geleden in het eerste debat, weer niet naar de bevolking. Het gaat over een miljoentje meer of minder in plaats van over de noodzaak van de spoorlijn.”

De publiek tribune is overvol met belangstellenden en ook de twee extra ruimten waar tweehonderd geïnteresseerden het debat op twee televisies kunnen volgen zijn stampvol. Bij de eerste termijn van het debat - veertien dagen terug - bleven deze zalen leeg.

“Als de trein er komt dan worden veel huizen vernietigd”, zegt de negen-jarige Sander Kersten uit Schelluinen. Hij is één van de leerlingen van de basisschool de Stautjesdijk die samen met hun leraren met twee bussen naar de Tweede Kamer zijn gekomen. Martijn Spetter (acht jaar) wijst trots op de T-shirts met de tekst 'Betuwelijn eronder of zonder' die de leerlingen allemaal dragen. “Mijn vader verkoopt die T-shirts”, zegt Martijn.

Ook Sinterklaas is speciaal voor de Betuwelijn een dagje langer in Nederland gebleven om zijn onvrede over de aanleg van de Betuwelijn te uiten. Hij mag echter niet op de publieke tribune zitten en neemt teleurgesteld plaats in een van de extra zalen. De goedheiligman blijkt een verkleed gemeenteraadslid uit Tiel te zijn. “Maij-Weggen moet maar een jaar in een niet geïsoleerd tentje langs de Betuwelijn bivakkeren als ze niet luistert naar de problemen in Tiel.”

J. de Bondt, gedeputeerde van Gelderland, zegt dat het debat nog “geen gelopen koers” is. Hij heeft zijn hoop gevestigd op een afgelopen vrijdag gepresenteerde variant “ook al is dat laat”. “Maar dat komt vooral omdat het ministerie van verkeer en waterstaat en de Nederlandse Spoorwegen weigeren mee te werken. Daarom moeten we alles zelf berekenen en dat heeft veel vertraging opgeleverd.”

Het Kamerlid G. Leers (CDA) beschuldigde De Bondt vanochtend van bestuurlijk nihilisme. De gedeputeerde kondigde eerder aan dat de provincie Gelderland de aanleg van de spoorlijn in de huidige vorm zo lang mogelijk zal ophouden. De Bondt: “Leers moet luisteren naar de bevolking en dat ziet hij dat er geen draagvlak is voor de huidige plannen. Hij moet de Nederlandse bevolking vertegenwoordigen en niet het beleid van Maij-Weggen verdedigen.”