Geen stimuleringsplan Tokio, beurs valt

TOKIO, 6 DEC. Het Japanse kabinet van premier Morihiro Hosokawa zal niet met nieuwe maatregelen komen om de snel verslechterende economie de helpende hand te bieden. Zwaar teleurgesteld reageerde de beurs van Tokio vandaag met fors dalende koersen.

Berichten in de Japanse media vorige week dat het kabinet deze week met een nieuw, grootscheeps stimuleringsplan zou komen, werden vanmorgen in het parlement door de premier weersproken. De Nikkei, het koersgemiddelde van de 225 toonaangevende fondsen, sloot daarop 3,55 procent lager dan de slotkoers van vrijdag. Gisteren liet de minister voor internationale handel en industrie zich op de televisie in soortgelijke bewoording uit. “Zo'n pakket wordt in de regering niet besproken”, zei hij.

Volgens politieke analisten bestaat in het coalitiekabinet diepe verdeelheid over de wijze waarop de economie moet worden gestimuleerd. Daarbij houdt de opening van de rijstmarkt, die naar verwachting morgen in het kader van de GATT officieel zou worden aangekondigd, het kabinet verdeeld. De socialisten, de grootste regeringspartij, hebben vandaag gedreigd het kabinet eventueel op te blazen. Met de LDP, de grootste oppositiepartij, zijn zij om puur electorale reden tegenstander van opening van de rijstmarkt. Beide partijen hebben veel kiezers in agrarische districten, waar volgens het huidige kiesstelsel een stem wel drie keer zo zwaar weegt als in de stedelijke districten.

Vrijwel alle Japanse media wisten vorige week tot in detail te melden dat de nieuwe stimuleringsmaatregelen - al het derde plan van dit jaar - op hun vroegst op 7 december (dus morgen) zouden worden bekendgemaakt. De beurs herstelde daarop krachtig van de mini-krach van afgelopen maandag en de Nikkei won afgelopen week meer dan 1.300 punten. Analisten sluiten nu niet langer uit dat de vandaag weer ingezette daling de voorbode is van verdere koersdalingen.

Hardnekkig bleef niettemin vandaag het gerucht circuleren dat de centrale bank het disconto opnieuw zal verlagen van 1,75 (al een naoorlogs diepterecord) tot 1,25 procent, en de obligatiekoersen schoten daarop omhoog.

Dat zich boven het coalitiekabinet donkere wolken samenpakken, kwam afgelopen week scherp aan het licht toen de LDP, met steun van de socialisten, de minister van defensie tot aftreden wist te dwingen. En om het nog erger te maken, dwarsboomt de LDP in het Hogerhuis met succes de parlementaire behandeling van de politieke hervormingsplannen, die voor premier Hosokawa een halszaak zijn. Als die niet eind dit jaar door het parlement komen, zou hij zijn politieke verantwoordelijkheid nemen, zei de premier bij zijn aantreden in augustus. En dat zou aftreden betekenen.

    • Paul Friese