Foto: AMSTERDAM - Geroutineerd zakt S. Peters uit ...

Foto: AMSTERDAM - Geroutineerd zakt S. Peters uit Berlijn op zijn hurken voor de fotograaf. Hij klikt met zijn vingers om zijn bassethound in een richting te laten kijken die een fotogenieke pose oplevert.

Met zijn andere hand strijkt hij de staart netjes overeind. Peters is met de driejarige Duitse kampioen Gala en haar broer Monstrum uit Berlijn gekomen om deel te nemen aan Winner 93, een hondententoonstelling die het afgelopen weekeinde in de Amsterdamse RAI plaatshad. De keurmeester wees Gala, die officieel Erruption from the Seven Hills heet, 's ochtends al aan als beste van haar ras. In competitie met de beste honden van verwante rassen werd ze aan het eind van de dag ook beste van haar rasgroep: de loophonden. Daarmee werd ze een van de negen honden die zich Winner 93 mogen noemen. De 260 rassen uit twintig landen, verdeeld in negen groepen als jachthonden, herdershonden en gezelschapshonden, trokken zestienduizend belangstellenden. Beurtelings ging een vier- of vijftal voor zijn ras de ring in, waar het werd gekeurd op uiterlijk en gehoorzaamheid en op het rondjes rennen met de baas. Langs de kant moedigden secondanten de dieren aan met koekjes, lieve woordjes en dreigementen om de juiste kant op te kijken en te lopen. De ruim vijfduizend deelnemende honden, waarvan de helft uit het buitenland kwam, mochten twee dagen het gebouw niet uit. In lange rijen metalen kooien wachtten ze hun beurt af. Tussen de kennels zaten de eigenaars op meegebracht tuinmeubilair en picknickten, poseerden voor de bezoekers of trimden hun huisdier voor een laatste keer. Onder de honden bevonden zich Cadega's Zeba (foto links) die een roos kreeg voor de beste hond van het ras Epagneuls Nain Phalène, de achtjarige Charlie (boven), een American staffordshire die geen prijzen won, en bobtail Jeffrey die niet geaaid mocht worden. (Foto's Willem Middelkoop)