Elf wereldrecords Chinese zwemsters

PALMA DE MALLORCA, 6 DEC. Tien wereldtitels, elf wereldrecords. De Chinese zwemsters trokken bij de wereldtitelstrijd kortebaan als parelduiksters door het water. Op één nummer grepen de Aziaten echter onverwacht mis: de Amerikaanse Allison Wagner voorkwam op de 200 meter wisselslag de elfde gouden medaille voor de Chinezen door met een wereldrecord de onverslaanbaar geachte Guohong Dai voor te blijven.

Bij de eerste wereldkampioenschappen kortebaan ontbraken in Palma de Mallorca een aantal toppers. De prestaties waren er niet minder om. Vooral bij de vrouwen kreeg de lijst met wereldrecords, door toedoen van de Chinese zwemsters, een fikse opknapbeurt. Met de onbekende Guhong Dai als nieuwe koningin.

Dai, die in september bij de Chinese Spelen voor het eerst naam maakte, scherpte donderdag het wereldrecord op de 400 meter wisselslag aan, verbeterde een dag later op de 200 meter schoolslag twee keer de beste tijd ter wereld, liet zich vervolgens op zaterdag als snelste vrouw ter wereld op de 100 meter schoolslag kronen en ging op de slotdag het water in voor goud en de eerste plaats op de wereldranglijst op de 200 meter wisselslag. Het wereldrecord was haar doel. Dat stond al sinds januari 1982 op naam van Petra Schneider, die destijds nog voor de DDR in het water lag.

Dai, die dagelijks vijf uur traint, slaagde niet in haar opzet. De 17-jarige Amerikaanse Allison Wagner bleek een geduchte en te sterke opponente. Met 2.07,79 werd Wagner de snelste ooit. Ze leidde de hele race. Dai bleef ook binnen de oude toptijd, maar moest zich tevreden stellen met zilver. Overigens bleven ook de nummers drie en vier onder de oude tijd van Schneider.

De Chinese hegemonie in Palma deed denken aan het tijdperk van de Oostduitse zwemsters. De Aziaten hebben de slagtechniek van de vroegere DDR-school overgenomen, vertonen dezelfde lichaamsbouw en praten alsof ze de baard in de keel hebben. De ongekende progressie wordt steevast verklaard door de intensieve trainingsarbeid. Dopinggeruchten worden fel bestreden.

De Chinezen zeggen zelf vaak onverwachte controles op het gebruik van stimulantia uit te voeren. Daar is echter nog nooit een buitenlander getuige van geweest. De situatie kan misschien veranderen. Het trainersgilde deed in Palma een beroep op de Internationale Zwemfederatie (FINA) scherpere controles in te stellen. De onderzoeken zouden uitgevoerd moeten worden door laboratoria die door het Internationaal Olympisch Comité zijn erkend. Het plan van de coaches wordt tijdens het congres van de FINA in augustus 1994 besproken.

Bij de mannen was de oogst aan wereldrecords een stuk minder. Alleen op de estafettenummers konden nieuwe toptijden worden geregistreerd. Brazilië ging sneller dan ooit door het water op de 4 x 100 meter vrije slag, een Amerikaanse afvaardiging deed hetzelfde op de 4 x 100 meter wisselslag. China brak bij de vrouwen op de 4 x 100 wisselslag de grens van vier minuten (3.57,85).