Burgemeester van Wenen gewond door bombrief

WENEN, 6 DEC. Burgemeester Helmut Zilk van Wenen, een van de meest gerespecteerde Oostenrijkse politici en een voorvechter van de rechten van minderheden, is gisteren ernstig gewond geraakt door een bombrief die in zijn handen ontplofte.

Hij was de vierde persoon die sinds vrijdag gewond raakte door een dergelijke bom. Kort nadat de bom, die bij Zilk thuis werd bezorgd, was ontploft, werd een niet-ontplofte bombrief aangetroffen die was bestemd voor de leider van de Oostenrijkse Groenen. Vanmorgen maakte de politie nog een bombrief onschadelijk die was gestuurd aan Teresia Stoisits, woordvoerder minderheden van de Groenen.

De 66-jarige Zilk werd met spoed naar een ziekenhuis in Wenen gebracht. Volgens hoofdstedelijke functionarissen zal de burgemeester waarschijnlijk drie vingers van zijn linkerhand moeten missen, maar is hij buiten levensgevaar. Zilks echtgenote moest in hetzelfde ziekenhuis worden behandeld wegens een shock. De gemeenteraad van Wenen kwam gisteren in spoedzitting bijeen. Minister van binnenlandse zaken Löschnak riep de verantwoordelijken van de Oostenrijkse anti-terreurbrigade bijeen. Alle bombrieven die zijn gevonden waren van dezelfde omvang en droegen hetzelfde poststempel, aldus politiefunctionaris Michael Sika voor de Oostenrijkse televisie. Alle personen die de afgelopen dagen een bombrief ontvingen zijn direct of indirect betrokken bij de minderheden in Oostenrijk. (AP)