Beurs Amsterdam stijgt naar nieuw absoluut record

AMSTERDAM, 6 DEC. De aandelenkoersen op de Amsterdamse effectenbeurs hebben vanmorgen een nieuw absoluut record gevestigd. De EOE-index van de 24 meest verhandelde fondsen stond rondom het middaguur op een hoogste-punt-aller-tijden van 392,26 punten.

AMSTERDAM Het oude record in Amsterdam werd op 4 november van dit jaar gevestigd op een niveau van 391,90 punten. Meteen bij de opening van de beurs werd die horde al genomen op 392,14 punten, bijna twee punten hoger dan het slot van vrijdag op 390,26 punten. Als hoogste punt werd vanmorgen 392,32 punten genoteerd. Amsterdam lag in lijn met de andere beurzen in Europa, die de week goed begonnen. Alleen Tokio was lager en ook de dollar lag een tikkeltje onder het voorgaande slot. De onderliggende stemming blijft in Amsterdam heel goed, meldden handelaren vanmorgen.

Een belangrijke stimulans ging daarbij uit van de obligatiemarkt, die vanochtend een zeer sterk optreden verzorgde. De Nederlandse staat verkocht vanmorgen couponnen van een nieuwe tienjarige lening en verhoogde in de loop van de dag de prijs. Voor handelaren was dat een teken dat het goed ging met de verkoop, waardoor de obligatiemarkt als geheel een opsteker kreeg.

De belangrijkste stijger was Koninklijke Olie, die vorige week nog guldens achteruit ging door de daling van de olieprijs. De beleggers hebben de lage olieprijzen blijkbaar geheel verwerkt, want Olie steeg vanmorgen met bijna twee gulden tot 201 gulden en krijgt het jaarrecord op 205,40 gulden in het vizier.

Vast in de markt lagen ook de financiële waarden onder aanvoering van Amev, die 1,40 bijboekte op 88,20 gulden. ING en Aegon waren elk 0,40 gulden beter op 85 gulden en 102 gulden. Hoogovens zette de weg omhoog voort met een winst van 1,10 op 44,20 gulden. Een zelfde vooruitgang was weggelegd voor Gist-brocades op 52,30 gulden, die daarmee ook een technische weerstandsgrens doorbrak. Akzo verbeterde 0,40 verder tot 182,20 gulden. Zwak lag daarentegen Van Ommeren met 0,70 achteruitgang op 42,20 gulden.

Op de lokale markt sprong Begemann 2,50 vooruit naar 47,50 gulden op grond van het in het weekeinde verspreide bericht over een kapitaalinjectie uit het privé-vermogen van grootaandeelhouder Joep van den Nieuwenhuyzen van 150 miljoen gulden. Op de parallelmarkt steeg Docdata 0,40 tot 3,80 gulden omdat Van den Nieuwenhuyzen een openbaar bod van 4 gulden door Begemann heeft aangekondigd.

TOKIO De effectenbeurs van Tokio ging weer eens onderuit. De Nikkei-index van de 225 fondsen daalde met 618.97 punten tot 16.840,38 punten, een daling van 3,5 procent. De aandelenkoersen gingen naar beneden op grond van berichten dat een verwacht economisch stimuleringsplan van de Japanse regering uitblijft.