Athene dreigt met sluiting van grens met Macedonië

ATHENE, 6 DEC. De Griekse regering overweegt de grens met Macedonië te sluiten als dat land zijn naam niet verandert.

Dat dreigement uitte gisteren de Griekse premier Papandreou, één dag nadat zijn eigen onderminister van buitenlandse zaken had gezegd dat Griekenland in de ruzie over de naam Maceonië het onderspit had gedolven.

De Griekse minister van buitenlandse zaken, belast met Europese zaken, Theodoros Pangalos, zei zaterdag in een vraaggesprek op de Griekse televisie dat “de naamstrijd is verloren” en dat “er geen noodzaak bestaat daar nog verder over te praten”. Hij bevestigde berichten dat een aantal EG-landen, waaronder Duitsland, Athene heeft laten weten binnenkort te zullen overgaan tot de erkenning van Macedonië, een erkenning die de Grieken twee jaar lang hebben kunnen tegenhouden. Athene heeft bezwaar tegen de naam Macedonië, omdat die territoriale aanspraken op Grieks Macedonië zou impliceren.

Macedonië, zo zei Pangalos op de Griekse televisie, zou, nu de Grieken niet langer bezwaar maken tegen de naam, zijn goede wil moeten tonen door de Grieks-Macedonische grens te erkennen en zich een andere vlag aan te meten. De huidige vlag van Macedonië toont de Ster van Vergina, die de Grieken als een exclusief Grieks symbool zien. (Reuter)