Synergetica

Allfinanz, bancassurance of, in gewoon Nederlands, het financiële conglomeraat is volgens de meeste bankiers en verzekeraars het concept voor de toekomst. Aan de vooravond van de presentatie van de gunstige negenmaandscijfers van ING liet topman A. Jacobs niet na de synergievoordelen van zijn bankverzekeraar nog eens te onderstrepen.

Een daarvan is volgens Jacobs dat waardeverschillen van beleggingen van de bankpoot kunnen worden behandeld volgens de boekhoudkundige normen van verzekeraars. Een verzekeringsmaatschappij hoeft die waardeverschillen niet te melden in de winst- en verliesrekening. Als de waardedaling van de effectenportefeuille van ING in de jaren '90 wel had moeten worden gemeld, had ING volgens Jacobs geen winst gemaakt.

Maar ook banken hoeven verschillen in de beleggingsportefeuille niet via de winst- en verliesrekening te laten lopen. Alleen bij de handelsportefeuille is dat het geval. Die portefeuille van de bank was in 1991 echter maar 3,3 miljard gulden, vergeleken met de beleggingen van de groep die maar liefst 120 miljard gulden bedroegen. Ook volgens banknormen had ING dus behoorlijke winsten kunnen boeken. Verzekeraar Jacobs zal de synergie buiten de boekhouding moeten zoeken. (MS)