Spanje flexibiliseert arbeidsverhoudingen

MADRID, 4 DEC. De Spaanse arbeidsmarkt moet flexibeler worden. Daartoe heeft het Spaanse kabinet gisteren besloten, ondanks protesten van de vakbeweging.

De maatregelen die het kabinet heeft getroffen lopen uiteen van de invoering van leerlingovereenkomsten voor werknemers tot 25 jaar, versoepeling van ontslagregelingen en verruiming van de arbeidstijden tot vernieuwing van afspraken rondom de totstandkoming van collectieve arbeidsovereenkomsten. De vakbeweging heeft tegen de maatregelen voor eind januari een algemene staking aangekondigd. Een deel van de maatregelen is per decreet afgekondigd en treedt onmiddellijk in werking. Een ander deel betreft wetswijzigingen die het kabinet uiterlijk halverwege volgend jaar door het parlement wil loodsen. (DPA)