Shell investeert in Kazachstan

ALMA ATA, 4 DEC. Koninklijke/Shell Groep en zes andere oliemaatschappijen hebben gisteren een definitieve overeenkomst met Kazachstan ondertekend voor de opsporing van olie en gas in het noorden van de Kaspische Zee.

Deskundigen houden er rekening mee dat het gebied de grootste buitengaatse reserves oplevert sinds de ontdekking van de velden in de Noordzee. De partners van Shell zijn British Petroleum, British Gas, het Amerikaanse Mobil, Total (Frankrijk), Agip (Italië) en Statoil (Noorwegen). De maatschappijen sloten in juni al een voorlopige overeenkomst met het staatsbedrijf Kazakhstankaspiyshelf. Sindsdien is er hard onderhandeld over de precieze voorwaarden. (Reuter) De overeenkomst voorziet in geologisch onderzoek in combinatie met studies naar milieu-aspecten. Daarmee zal zeker drie jaar zijn gemoeid. De benodigde investeringen belopen ruim 300 miljoen dollar. Als de onderzoeksresultaten gunstig zijn, komt er een volgende onderhandelingsronde over produktiecontracten. De oliewinning moet beginnen in het jaar 2001.