Ouderenrichtlijn per 1 januari afgeschaft

DEN HAAG, 4 DEC. De zogeheten ouderenrichtlijn - bedoeld om bij collectief ontslag oudere werknemers met voorrang te laten afvloeien - wordt met ingang van 1 janurai afgeschaft.

Dat heeft minister-president Lubbers gisteren na afloop van de ministerraad op een persconferentie gezegd. De Vries wil de richtlijn afschaffen, omdat de maatregel indruist tegen het beleid dat gericht is om de arbeidsparticiaptie - ook onder ouderen - te verhogen. Het voornemen van De Vries heeft er al toe geleid dat veel bedrijven nog voor 1 januari een ontslagvergunning waarbij relatief veel oudere werknemers op straat komen te staan. Sociale partners pleiten voor het behoud van de richtlijn omdat bij bedrijfssaneringen het een “sociaal aanvaardbare oplossing” is als oudere werknemers eerder worden ontslagen dan jongere werknemers. Maandag noemde De Vries het met voorrang laten afvloeien van oudere werknemers “typisch een voorbeeld van een oplossing die op het ondernemingsniveau sociaal is, maar de gemeenschap heel veel geld kost.”