LAMSSTOOFPOT MET KAAS EN EI

Dit landelijke gerecht uit Italië moet bij voorkeur in een vuurvaste aardewerk schotel worden bereid. Deze zorgt voor de ideale warmteverspreiding waardoor het ei niet te snel kookt. Dat zou namelijk een korrelige saus opleveren, terwijl hij het vlees juist als fluweel moet omgeven. Gebruik als u niet over een dergelijke schotel beschikt een zwarte gietijzeren, geëmailleerde pan.

Voor 4 tot 6 personen:

1 kilogram mals lamsvlees, in blokken gesneden

zout en vers gemalen peper

4 eetlepels koudgeperste olijfolie

1 ui, in plakken gesneden

2 deciliter droge witte wijn

circa 1 deciliter runderbouillon

2 eieren en 2 eierdooiers

50 gram vers geraspte Pecorino of Parmezaanse kaas

Bestrooi het lamsvlees met zout en peper en laat het 1 uur staan. Verhit de olijfolie in een vuurvaste aardewerk schotel, voeg de plakken ui toe en bak die zacht zonder ze bruin te laten worden. Voeg de blokken lamsvlees toe en bak die al omscheppend lichtbruin. Giet er de wijn bij en laat alles koken tot de wijn verdampt is. Leg het deksel op de pan en laat circa 1 uur zachtjes sudderen, of tot het vlees volkomen gaar is. Giet er zonodig af en toe wat bouillon bij.

Klop de eieren met de dooiers en klop er dan de kaas door. Breng op smaak met zout en peper. Schep het ei-kaasmengsel door het vlees en laat nog 2 minuten op een laag vuur. Dien dan onmiddellijk op.

    • Kim Maclean