Kohl: werkloosheid EG meer dan alarmerend

BONN, 4 DEC. De Duitse Bondskanselier Helmuth Kohl acht de stijgende werkloosheid in de Europese Gemeenschap “meer dan alarmerend”. Kohl zei dit gisteren tijdens een debat in de Bondsdag. Hij drong aan op gecoördineerde actie van de twaalf lidstaten om de concurrentiekracht van het Europese bedrijfsleven te verbeteren. Zijn betoog kwam vlak voor de Europese topconferentie, volgende week in Brussel, die zich vooral zal bezighouden met werkgelegenheid, concurrentie en economische groei.

Alarmerende cijfers over de Westeuropese werkloosheid werden gisteren bekendgemaakt door de hoogste ambtenaar van de Europese Commissie, secretaris-generaal David Williamson in een toespraak, eveneens in Bonn. Williamson verwacht dat het huidige aantal werklozen in West-Europa van ruim 17 miljoen mensen, volgend jaar zal toenemen tot meer dan 20 miljoen, ofwel evenveel als het gezamenlijke inwonertal van drie lidstaten: België, Denemarken en Ierland. Bondskanselier Kohl zei gisteren in een tv-toespraak: “We moeten alles doen om het opduikende Euro-pessimisme te bestrijden. Moeilijke structurele aanpassingen moeten overal in Europa worden gemaakt.”

In het voormalige West-Duitsland is de werkloosheid, gecorrigeerd voor seizoensinvloeden, vorige maand gestegen tot 2,49 miljoen personen tegen 2,46 miljoen in oktober.

Kohl verzette zich gisteren tegen ambitieuze programma's om de economie met overheidsgeld te stimuleren. Hij vindt dat de EG de investeringen moet bevorderen door verbetering van de infrastructuur, intensivering van onderzoek en ontwikkeling en verbetering van onderwijs. (Reuter)