KLM's kip of ei

Nu operatie Alcazar is mislukt, moet de KLM aandelen uitgeven om samen met Northwest verder te kunnen.

KLM-topman P. Bouw wist kort voor het afketsen van de fusiegesprekken de steun van de Nederlandse staat te verwerven, die nu ruim 38 procent van de aandelen bezit. Brandende vraag in Amstelveen is nu of de KLM met een emissie moet wachten op Northwest. De Amerikaanse partner, waarin de KLM een belang heeft van twintig procent, heeft namelijk ook plannen voor een grote aandelenemissie. Northwest heeft een negatief eigen vermogen van ruim een miljard dollar en ruim het drievoudige aan schulden. Het is voor KLM van groot belang dat Northwest overeind blijft. Een geslaagde Northwest-emissie kan daar veel aan bijdragen en zou bovendien een garantie zijn voor een succesvolle aandelenuitgifte van de KLM. Maar tegelijkertijd zijn er risico's: als de emissie bij de Amerikanen mislukt, zal Bouw nogmaals moeten aankloppen bij de overheid. (MC)