Groene Vredisten in de verdediging

Het gaat niet goed met Greenpeace. De Groene Vredisten ondernemen actie na actie, maar steeds vaker met onbegrip en tegenslag als resultaat. Of met beleefde gesprekken, maar dat zet geen zoden aan de dijk.

De jongste avonturen van het actieschip Solo zijn illustratief. De Solo vertrok ruim een maand geleden naar het hoge noorden om te protesteren tegen olieboringen in de Barentsz Zee. Nauwelijks was het schip aangekomen nabij een boorplatform van Shell of de Noorse kustwacht verscheen. De Solo werd opgebracht naar Troms⊘ en aan de ketting gelegd. Pas na een maand mocht de vreedzame groene oorlogsbodem vertrekken.

Het was geen pretje, die maand in Troms⊘. “De Noren maakten er echt een koude kermis van”, meldde Solo-kapitein Albert Kuiken donderdag in het Algemeen Dagblad. En: “Ze willen ons pakken. Ze hebben nu eenmaal een hekel aan Greenpeace wegens onze protesten tegen hun walvisvaart.” Elders kon men lezen dat dronken Troms⊘-ers de Solo in hun haven geregeld met lege flessen en stenen bekogelden.

Onbeleefde mensen, die Noren, dat is wel duidelijk.

Bij Akzo Chemicals in de Rotterdamse Botlek is dat gelukkig anders. De fabriek werd donderdag bezet door een ander commando Groene Vredisten, aangevoerd door de Beluga, een van de kleinere Greenpeace-oorlogsbodems. Het Akzo-bedrijf maakt in de Botlek namelijk de Gevaarlijkse Stof chloor en wil de produktie opvoeren. De vredisten verhinderden dat een schip zout (grondstof voor de chloorproduktie) loste en legden de produktie lam. De actie, zoals altijd uitgevoerd als een soort militaire operatie, was een succes. Een Vlaamse activist die zich in de fabriek aan een transportband vastketende, legde voor Radio Rijnmond uit dat de Akzo-bewakers 'zich niet aan onze actie hadden verwacht'.

Na enig beleefd overleg werd de bezetting opgeheven. De rechter moet nog in kort geding uitmaken of de 'Greenpeace Beluga' het lossen van zout mag blijven blokkeren. Maar de toezegging dat de Akzo-directie in januari met Greenpeace zal overleggen over de chloorproduktie hebben de actievoerders binnen. Dat Akzo in de Botlek chloor produceert met toestemming van alle bevoegde Nederlandse autoriteiten, zal dan wellicht ook ter sprake komen.

Beleefde mensen, die van Akzo, dat is duidelijk.

Maar het Noorse onbegrip en de Akzo-beleefdheid worden nauwelijks opgemerkt. Een bericht hier en daar, een melding op de lokale radio, een kort item bij RTL 4 en weinig sympathieke reportages in de plaatselijke kranten van Troms⊘ - dat zijn geen media-events die gewicht in de schaal leggen. Er moet publicitair meer brood op de plank komen om een bedrijf met een aantal flinke schepen gaande te kunnen houden.

De goede tijden van de zadelrobben die in Canada werden doodgeknuppeld, zijn voorbij. Brigitte Bardot, vriendin van alle dieren, is oud en lelijker geworden en gewoon getrouwd met een rechtse advocaat. De Eskimo's in Groenland die huiden verkopen, kun je niet meer lastig vallen - hun economie is destijds al volledig door Greenpeace geruïneerd.

De Groene Vredisten hebben nieuwe actiemodellen nodig. Acties met meer drama en meer bloed. Anders kunnen we het wel vergeten dat de Nederlandse overheid Akzo ooit zal verbieden chloor te maken.

Meer drama en zelfopoffering, dat lijkt de uitweg. Vooral zelfopoffering: alle Greenpeace-schepen varen voortaan niet meer met brandstof gemaakt van ruwe olie uit de Noordzee, laat staan de Barentsz Zee. Alle produkten die afkomstig van de chemische industrie worden (niet letterlijk natuurlijk) op de Solo, de Sirius, de Beluga en hoe ze allemaal heten, radicaal overboord gezet. Zeemanskleding, rubberboten, chloorhoudende schoonmaakprodukten - weg ermee.

De aldus gestripte Solo zet volgend jaar, opgetuigd met skûtsje-zeilen, opnieuw koers naar het Onbeleefde Noorden. Op Spitsbergen filmt de Belgische actievoerder hoe de Solo door ijsbergen wordt gekraakt en een walvis zich onverwacht aan kapitein Albert Kuiken vergrijpt. Het filmverslag van deze dramatische koude kermis - er komt ook weer een dronken Noor voorbij - wordt vertoond door RTL 4 en dan stromen de girootjes weer als vanouds binnen.

    • Jan Gerritsen