Gastcollege op hogeschool houdt Ter Veld van de straat

CULEMBORG, 4 DEC. “Het houdt me van de straat. En het is op dit moment heel mooi als een werkloze een baantje krijgt.” Voormalig staatssecretaris van sociale zaken Elske ter Veld begon gisteren in haar nieuwe betrekking: gastdocent bij de Hogeschool Midden Nederland te Culemborg, opleiding sociaal juridische dienstverlening.

Ter Veld zal gastcolleges verzorgen over vrouw en recht en over de bijstand. In juni werd ze door haar eigen PvdA-fractie “ontslagen”, zo zegt ze, omdat ze niet voldoende meer met de Kamer communiceerde en geen tegenspraak zou dulden. In het klaslokaal liggen de verhoudingen een stuk eenvoudiger. De klas van Ter Veld bestaat uit dertig studenten, voor het merendeel al werkzaam in het 'veld'; bij sociale diensten, de sociale advocatuur of vakbonden. En op het eerste gezicht onderscheidt de nieuwe docent zich niet van de rest van het lerarenkorps. Misschien nog wat onwennig achter de lessenaar, maar de zelf samengestelde reader gereed, de namenlijst en de Winnie de Pooh-agenda in aanslag.

Al blijkt ze wel over meer dan gemiddelde inside-kennis te beschikken. “Over het probleem van gedetineerden en bijstand hebben Aad en ik vaak de koppen bij elkaar gestoken”, zo leren de studenten. En Boukje, die bij de sociale dienst in Leeuwarden werkt, hoort dat de docent daarmee een heel speciale band heeft: “Ik heb ze nog een aanwijzing gegeven omdat zij vonden dat een werkloze een baan in de banenpool mocht weigeren. En een half jaar geleden vonden ze controle op leefvormen nog een te grote inbreuk op de privacy. Dat zal nu wel anders zijn.” Nu en dan klinkt er ook enige weemoed: “Ik liep over het Binnenhof, waar wat SP'ers tegen me begonnen te schreeuwen: 'Handen af van de WAO'. Die wisten kennelijk nog niet dat ik er niet eens meer aan mag zitten.”

Waarna Ter Veld meedeelt dat ze geen tentamens geeft, maar haar colleges wil afsluiten met een presentatie over bijzondere problemen, zoals daar zijn de zijstromers in de AOW, de ROA, de IOAW en IOAZ. Gesneden koek voor de studenten, zo blijkt. Heeft de politica een nieuwe roeping gevonden? Dat niet, zegt Ter Veld, “ik doe dit tot ik een structureel volle baan heb gevonden.”