'FC Utrecht op de hoogte van poging omkoping'

ROTTERDAM, 4 DEC. Bestuursleden en/of voormalig personeel van de FC Utrecht zijn op de hoogte geweest van een poging tot omkoping, voorafgaande aan de eredivisiewedstrijd MVV-FC Utrecht op 16 juni 1991. Dit hebben verschillende bronnen bij Utrecht gisteravond gesuggereerd. MVV had in de bewuste wedstrijd minimaal een gelijkspel nodig om degradatie uit de eredivisie te voorkomen.

Een persconferentie waarop de conclusies van een intern onderzoek bij de FC Utrecht bekend zouden worden gemaakt, werd gisteren afgelast.

Eerder deze week werd huiszoeking verricht bij één van de sponsors van FC Utrecht in het seizoen '91-'92, het aannemersbedrijf Van de Biggelaar BV te Velddriel. Deze firma onderhoudt nauwe zakelijke banden met de Limburgse ondernemer B.L., voormalig voorzitter van MVV. Van de Biggelaar heeft samen met L. het bouwbedrijf BLM. Dit bedrijf zou volgens W.K., tot voor kort administrateur van de club uit Maastricht, gebruikt zijn om een betaling van circa twintigduizend gulden te verrichten aan FC Utrecht. K. heeft toegegeven voor meer dan tweeënhalve ton uit de kas van zijn werkgever te hebben ontvreemd. Na zijn aanhouding wees hij de officier van justitie op andere financiële misstanden bij MVV. Het voltallige bestuur, directeur R.W. en oud-voorzitter L. hebben in verband hiermee enige dagen voor ondervraging in een politiecel doorgebracht.

Directeur H. van de Biggelaar van het aannemingsbedrijf noemt de beschuldigingen van de frauderende administrateur 'pure onzin'. Noch hij, noch één van zijn bedrijven zou bij een poging tot omkoping betrokken zijn geweest. Van de Biggelaar verklaart zijn kortstondig sponsorschap na de bewuste wedstrijd uit een commerciële strategie - “uitbreiding naar het westen” - die niet de gewenste vruchten afwierp. Hoofdverdachte L. is naar zijn mening een 'goudeerlijke, zeer integere' zakenman en overigens zou hij op dit moment overwegen in het komend seizoen opnieuw 'business-associate' van FC Utrecht te worden. De namen van Van den Biggelaar en zijn zakenpartner L. zijn ook genoemd in de justitiële onderzoeken naar de burgemeesters van Brunssum en Gulpen. De eerste wordt verdacht van het aannemen van steekpenningen, de tweede is hier inmiddels voor veroordeeld.

Gisteren werd bekend dat wielrenner Fred Rompelberg een proces tegen MVV heeft aangespannen, waarin hij terugbetaling verlangt van een bedrag van 180.000 dat hij in 1977 aan de club zou hebben geleend. Het bestuur wil niet betalen omdat de lening niet in de boeken is terug te vinden.