Beurs wint handel terug van Londen

PAG.14 EMISSIES

AMSTERDAM, 4 DEC. De Amsterdamse effectenbeurs is er de afgelopen maanden in geslaagd om een groot deel van de naar Londen weggelekte obligatiehandel terug te winnen. De groei van Amsterdam Treasury bond Market (ATM), waar de Nederlandse obligatie-handel plaatsheeft, overtreft ruimschoots die van de obligatiehandel in het algemeen.

“ATM is het afgelopen jaar gegroeid met ongeveer 80 procent. De groei van de totale markt schat ik op 35, 40 procent”, zegt drs. W.G. Jiskoot, directeur-generaal bij de bank ABN Amro. Het verschil tussen marktgroei en de eigen groei is het deel van de handel in staatsleningen die Amsterdam heeft overgenomen uit Londen. De Amsterdamse beurs heeft net zo min als ABN Amro cijfers beschikbaar, maar bevestigt het succes van ATM: “De ontwikkeling is heel positief en ik denk dat de schatting van ABN Amro zelfs nog aan de lage kant is.”

De beurs begon in juni met een elektronische beeldschermhandel in staatsleningen om de leningen van de Nederlandse overheid terug te halen naar Amsterdam. Op dit moment verliep 70 procent van de handel via Londen en maar 30 procent via Amsterdam, dat in 1985 nog 80 procent van de markt had. Obligatiehandelaren betwijfelden sterk of Amsterdam met ATM in zijn opzet zou slagen. Jhr.drs. R.W.F. van Tets, lid van raad van bestuur van ABN Amro, noemt ATM een succes: “Je kunt zeggen dat het grootste deel van de guldens-leningen weer in Amsterdam wordt verhandeld.”