Bestand gemeld in Angola tussen regering en Unita

LUSAKA, 4 DEC. De Angolese regering en de opstandelingenbeweging UNITA zouden gisteren een wapenstilstand overeengekomen zijn tijdens besprekingen in de Zambiaanse hoofdstad Lusaka.

Een hoge diplomaat verklaarde dat de details van het akkoord later bekend zouden worden gemaakt. “Alles wat ik nu kan zeggen dat een bestand is bereikt.” De UNITA van Jonas Savimbi en de Angolese regering bestrijden elkaar al sedert de onafhankelijkheid in 1975. De UNITA ging opnieuw over tot gewapende opstand nadat deze organisatie de in 1992 gehouden verkiezingen had verloren, die waren gehouden onder toezicht van de Verenigde Naties. Volgens hulporganisaties is de strijd in Angola de bloedigste op het Afrikaanse continent, waarbij soms duizend mensen per dag sterven door oorlogshandelingen en verhongering. Het bestand zou het hele land omvatten en ook voorzien in een vrij verkeer van goederen en personen. De Angolese regering en UNITA zouden ook hebben afgesproken om de propaganda tegen elkaar te staken en elkaars gevangenen vrij te laten. (Reuter)