Vitesse en Twente niet gelukkig met devaluatie UEFA Cup

ROTTERDAM, 3 DEC. De nieuwe opzet van de Europa-Cuptoernooien treft vooral de subtoppers uit de eredivisie die deelnemen aan de strijd om de UEFA Cup. De plaatsingslijst die met ingang van volgend seizoen wordt gehanteerd en waarbij de resultaten van de laatste vijf jaar als richtlijn dienen, betekent voor kandidaat-deelnemers als Vitesse, Roda JC of FC Twente dat zij in augustus een voorronde moeten spelen om toegelaten te worden tot het hoofdtoernooi. Het UEFA Cup-toernooi wordt uitgebreid tot honderd teams, waarvan alleen de beste 28 geen voorronde hoeven te spelen.

Vitesse-directeur Rein Papenburg zegt verbaasd te zijn door de eenzijdige besluitvorming van de UEFA, die dit gisteren in Genève bekend maakte. “De clubs zijn nergens in gekend. Dat vind ik vreemd.” Papenburg denkt dat het vooral een technisch probleem wordt. “Komend seizoen levert nog niet al te grote moeilijkheden op, want door het WK is de huidige competitie vroeger afgelopen. Maar normaliter is de voorbereiding op het nieuwe seizoen te kort om al UEFA Cup te kunnen spelen. Meestal hoeft het team er pas op 21 of 25 augustus te staan, nu moet je op 10 augustus al in Europees verband aan de slag.”

Papenburg ontdekt financiële risico's. “In augustus neem je meestal deel aan financieel aantrekkelijke toernooien of oefenwedstrijden. Straks moet je in die periode wellicht UEFA Cup spelen tegen ploegen die bij het grote publiek niet tot de verbeelding spreken. Bijvoorbeeld teams uit het voormalige Oostblok. Hoewel ik het niet eens ben met de stelling dat het gat tussen de rijke en arme clubs groter wordt. Als je ver komt in het UEFA Cup-toernooi kun je ook veel geld verdienen.”

Jan Kasper, secretaris van FC Twente, vindt wel dat het nieuwe systeem in het voordeel is van de topclubs. “De attentiewaarde van het UEFA Cup-toernooi wordt minder. Het toernooi devalueert. Dat betekent dus minder aandacht van de tv, minder inkomsten aan bordreclame en sponsoring voor de teams van de tweede garnituur. Alles concentreert zich straks op de zestien deelnemers aan de Champions League. Er komen zoveel Europese wedstrijden dat de tv de aandacht zal moeten spreiden. Een wedstrijd van bijvoorbeeld FC Twente valt dan een beetje weg. Ik ben dan ook niet gelukkig met de nieuwe opzet.”

De UEFA besloot gisteren het toernooi der landskampioenen te veranderen. Volgend seizoen mogen slechts 24 van de 48 clubs deelnemen aan het toernooi om Europa Cup 1. De strijd der bekerwinnaars blijft ongewijzigd. Het toernooi om de UEFA-cup begint met honderd clubs.

Van de 24 teams in het toernooi om de Europa Cup 1 worden de titelverdediger en de beste zeven clubs, op basis van de Europese resultaten in de voorgaande vijf seizoenen, direct voor de Champions League geplaatst. De volgende zestien op de UEFA-ranglijst spelen een voorronde (uit- en thuiswedstrijd) waarbij de acht winnaars ook uitkomen in de Champions League. De acht verliezers en de laag-gekwalificeerde landskampioenen kunnen uitkomen in de strijd om de UEFA-Cup.

De topgroep van zestien verenigingen is verdeeld in vier groepen, waarin een hele competitie wordt gespeeld, beginnend in september. De nummers één en twee uit de groepen spelen na de winterstop verder volgens afvalsysteem.