Veel aanvragen voor commerciële radio

DEN HAAG, 3 DEC. Bij het ministerie van WVC zijn 27 aanvragen binnengekomen voor commerciële radio. Dat blijkt uit een lijst die het ministerie vanmorgen heeft vrijgegeven.

Twee aanvragen betreffen het sturen van (gecodeerde) beelden over televisiekanalen in de uren dat geen programma's worden uitgezonden. Het gaat hierbij om Hugo van Rijn bv, die ten behoeve van bedrijven beelden wil versturen, en de Stichting Centrum voor gesproken lectuur, die voor visueel en lichamelijk gehandicapten krantepagina's wil overbrengen.

Voor de zes radiofrequenties (twee frequenties in de middengolf, twee in de FM-band, een lange-golffrequentie en een nog onbekende) zijn aanvragen binnengekomen van de reeds bestaande commerciële kabelstations (SKY, Radio 10 Gold, Holland FM, Eurojazz, Happy RTL, Concert Radio, Radio Noodzee, Radio 538). Aanvragen van nog op te richten of onbekende muziekstations zijn afkomstig van Classic FM (een Britse maatschappij), New Dance Radio (met muziek uit het 'Urban Contemporary Format'), Radio 7 (gevestigd in Utrecht met 's nachts muziek voor automobilisten), Love Radio (gericht op alleenstaanden), Jungle Rock (het voormalige Radio Caroline), Radio Modern Music Minds (uit Gouda met jazz, blues en fusion), Radio VISION (vooral voor visueel gehandicapten).

Voor nieuwszenders zijn vier aanvragen binnengekomen: Nieuwsradio (oonder meer van de Dagbladunie), Nieuwsradio Nederland (van gelijknamige stichting uit Voorburg), R.P.M. Quality Radio (verkeersnieuws en actualiteitenzender van een BV in Hilversum) en Wegener / De Telegraaf (vooralsnog zonder naam voor het station).

Er zijn twee aanvragen voor het exploiteren van de frequenties die beschikbaar komen voor commerciële radio. Eén aanvrager wil uitsluitend evenementen gaan uitzenden (Radio Festival); voor mensen boven de veertig wil de stichting Consumentenradio een station beginnen.

Minister d'Ancona streeft ernaar rond 21 januari bekend te maken welke stations een frequentie toegewezen krijgen.