Uitslag Bonte-Piet onderzoek

De zwarte hoofd-Piet heeft zich de laatste weken zorgen gemaakt. Zorgen over de bonte Pieten, de paarse, rode, gele en paarse.

Jazeker, hij had er zelf voor gezorgd dat er al in bijvoorbeeld Amsterdam bonte Pieten meeliepen bij de intocht van Sinterklaas. Maar helemaal zeker van zijn zaak was hij niet. Zouden de kinderen het wel leuk vinden? Of juist belachelijk? Eergisteren las hij tot zijn schrik in de krant dat de meeste leerlingen van Rotterdamse basisscholen vonden dat Piet zwart moest blijven. Gelukkig heeft Sinterklaas een paar weken geleden zelf een onderzoek gehouden met de vraag: paarse, rode, blauwe en gele Pieten - zou dat leuk zijn? Hij stelde nog allerlei andere vragen, zoals: zijn jullie bang voor zwarte Piet? Maar de belangrijkste vraag was toch: moeten er bonte Pieten komen of niet?

Piet kan gerust zijn. Rotterdam is niet Nederland en Vlaanderen. Ongeveer zestig procent van de meer dan 500 kinderen die een verhaaltje, gedicht of tekening hebben ingestuurd vinden dat de Pieten heel goed ook bont kunnen zijn. Maar dit betekent niet dat ze bang zijn voor zwarte Piet. Goed, er zijn er een paar die vinden zwart streng en eng, maar verreweg de meeste kinderen zeggen dat ze vroeger, toen ze baby waren, bang waren voor zwarte Piet, maar nu niet meer. Alleen Helen Storm uit Eindhoven, 4jaar oud, schrijft onder haar tekening: 'ik ben soms bang voor zwarte Piet.'

Sommige kinderen vinden dat zwarte Piet zwart moet blijven. Gerwin Sint Nicolaas (Sinterklaas is niet de enige die Sint Nicolaas heet) vindt dat de Pieten er zo ook mooi uitzien: “mooie kraagjes! mooi broekje!”

“Nee, ik vind het totaal geen goed idee om zwarte Piet rood, groen, of geel en paars te maken”, schrijft Carolien Bogers uit Etten-Leur, 10 jaar. “Want ik heb gehoord dat het was vanwege de discriminatie (daar ben ik tegen hoor) maar zwarte Piet is al van oudsher een traditie in Nederland. En discriminatie heeft daar niks mee te maken.”

Een praktisch bezwaar heeft Nicolás Gubler uit Leiden, 11 jaar “Zwarte Piet kan eigenlijk niet rood, geel, wit of groen zijn, want hij kruipt door de schoorsteen”, schrijft hij. “En het roet van de schoorsteen kan niet rood, geel, wit of groen zijn. Dus is hij zwart.” Ja, dat is inderdaad een probleem waarvoor Sinterklaas nog niet echt een oplossing heeft gevonden. Misschien besluit hij om bonte Pieten alleen te gebruiken voor het inpakken van cadeautjes enzovoort en niet voor het echte ruige schoorsteenwerk.

De kinderen die vóór bonte Pieten waren gebruiken niet zo zoveel argumenten als de liefhebbers van echte zwarte zwarte Pieten. Meestal vinden ze bonte Pieten alleen grappiger en vrolijker. Veel liefhebbers van bonte Pieten stuurden een tekening in van een bonte Piet met gestippelde, gestreepte en geblokte gezichten. Linus Mannaers uit Scoten, België, 7 jaar, ontwierp 7 verschillende pieten, Janneke Klunder uit Eindhoven, 10 jaar, maakte van allemaal papierpropjes een schitterende gele Piet. Maar het allermooist waren de hele kleine gekleurde Pietjes en een Sinterklaasje van klei die Ernestine van Herwerden uit Rotterdam, 7 jaar, maakte. Ze heeft ze samen met een heel klein stoombootje, een heel klein zakje pepernoten en een heel klein pakje, ook allemaal van klei, in een doosje gestopt. Ernestine krijgt haar eigen naam in chocoladeletters.

    • Hoofdpiet Bernardo