TBS-veroordeelde eist opname

ROTTERDAM, 3 DEC. Binnen de rechterlijke macht bestaat grote irritatie over het tekort aan terbeschikkingsplaatsen (TBS). In een kort geding dat een TBS-veroordeelde heeft aangespannen tegen de staat, omdat hij al bijna een jaar wacht op een plaats in een inrichting, heeft de Haagse rechtbankpresident mr. B.C. Punt de eiser vandaag voorgesteld via een bodemprocedure schadevergoeding te eisen voor elke dag die hij onrechtmatig in het huis van bewaring doorbrengt.

De man, die voor moord en gewapende diefstal is veroordeeld tot zes jaar celstraf en TBS, eist opname in een TBS-kliniek of onmiddellijke vrijlating. Zijn celstraf is bijna een jaar geleden afgelopen. Punt noemt zijn opsluiting in het huis van bewaring “onrechtmatig”, maar meent dat vrijlating van de man “uit maatschappelijk oogpunt onverantwoord is”. De rechtbankpresident wijst daarom de vordering van de man af, maar veroordeelt hem niet tot betaling van de proceskosten. Punt ziet mogelijkheden om via een bodemprocedure van de staat schadevergoeding te eisen.

Volgens persrechter mr. P. Kalbfleisch van de Haagse rechtbank bestaat er binnen de rechterlijke macht grote irritatie over het tekort aan TBS-plaatsen. Op dit moment staan ongeveer zestig gedetineerden op de wachtlijst voor een TBS-inrichting. Na het uitzitten van hun gevangenisstraf moeten ze gemiddelde zes maanden in een huis van bewaring wachten op plaatsing. Kalbfleisch: “Mijn gevoel zegt dat als de rechter nu al voorstelt de TBS-klanten schadevergoeding te geven, de volgende stap is dat ze iemand op vrije voeten stellen.”

Geneesheer-directeur B.C.M. Roos van de Utrechtse TBS-inrichting het Meijersinstituut verklaart de toename van TBS-veroordeelden uit de veranderde werkwijze van de psychiatrie. “Mensen met een psychiatrisch ziektebeeld, met hallicunaties of achtervolgingswanen, worden minder snel opgenomen en lopen daarom meer riscico een delict te begaan en tot TBS te worden veroordeeld.” Ook laten de TBS-klinieken veroordeelden, die ook na een TBS-behandeling begeleiding behoeven, pas gaan als het zeker is dat die begeleiding er is. Tenslotte blijven TBS-veroordeelden langer in de kliniek. Volgens Roos omdat de samenstelling van de TBS-populatie is veranderd. “we krijgen alleen nog maar zeer ernstige gewelds- en zedendelicten.” Er zijn 541 TBS-plaatsen. In 1994 wordt een nieuwe TBS-kliniek met 74 plaatsen geopend in Poortugaal bij Rotterdam.

    • Coen van Zwol