Pleziervluchtjes in Russische jager voor rijke Amerikanen

NEW YORK, 3 DEC. “Vlieg een MiG-29 met 2.5 Mach in Moskou” luidt de advertentie van het bedrijf 'MIGS etc.' uit Sarasota, Florida. Wie wil, kan in Russisch luchtruim door de geluidsbarrière vliegen met het Russische gevechtsvliegtuig voor prijzen vanaf zesduizend Amerikaanse dollar.

MIGS etc. is 1 oktober begonnen met de aanbieding en volgens directeur en mede-eigenaar Robert Lomnitz is het een succes. “We hebben tot nu toe ongeveer vier klanten per week en dat komt mooi overeen met de verwachtingen die we hadden”, vertelt Lomnitz. Het bedrijf heeft vier standaardprogramma's tussen de 5.895 en 13.845 dollar waarop gevarieerd kan worden. Daarnaast is er het “ultieme programma” voor twee personen. Kosten: 45.000 dollar.

“U hoeft geen piloot te zijn”, vertelt de advertentie. “In gezelschap van een Russische testpiloot vliegt u een legendarisch, supersonisch gevechtsvliegtuig volgens een vluchtschema dat u zelf helpt opstellen.” In het tot nu toe populairste pakket, het Long MiG Program (12.345 dollar) zitten vluchten met de L-39 Albatros en met de MiG 29. Daarnaast is er ook twee uur instructie op de Mil-2 helikopter inbegrepen. In het duurste individuele programma zit ook tankrijles en de mogelijkheid om met tanks te schieten.

Inbegrepen in alle pakketten zijn hotel, maaltijden en transport over land in Rusland. In de meeste pakketten zit ook een tweetalige gids en een auto. Een eigen pilotenpak en een vlieghelm mag je na afloop mee naar huis nemen. Drie video's van de verrichtingen: vanaf de grond, van jezelf in de cockpit en van de omgeving in vlucht. De reis van en naar Rusland komt nog bovenop de vermelde prijzen.

Lomnitz heeft geen duidelijk profiel van zijn klanten. “Er zijn enthousiastelingen die al hun spaarcenten besteden maar ook bankiers en anderen met geld”, vertelt Lomnitz. “Veel piloten maken ook gebruik van onze aanbiedingen.” Het Long MiG-programma is het meest in trek “omdat veel mensen wel een paar duizend dollar meer willen neertellen voor een echte vakantie met wat extra manoeuvres.”

Een echte vakantie, maar dan voor 45 duizend dollar, is er ook voor “twee vrienden... of twee rivalen”, zo meldt de MIGS-brochure. “De meest avontuurlijken zouden dit kunnen kopen voor zichzelf en de wederhelft.” Na vijf oefenvluchten met de L-39 gaat het over op de MiG-29 voor een gesimuleerd luchtgevecht. “Tegen een andere MiG-29. Uw vriend. Uw rivaal. Uw toekomstige ex-partner.” Daarna krijg je ook nog twee vluchten in de Sukhoi Su-27, waar je de “onbeschrijflijke Cobra” kunt ervaren. In totaal heeft ieder voor die prijs tien vluchten in twee weken tijd. De video van het luchtgevecht wordt gemonteerd en op muziek gezet.

MIGS organiseert het programma samen met het Mikoyan Design Bureau, dat verbonden is aan de fabriek waar de MiGs worden gemaakt. Mikoyan biedt niet-piloten al anderhalf jaar de mogelijkheid dit soort vluchten te maken. Bureau MIGS richt zich vooralsnog op de VS, maar volgens Lomnitz zijn er vergevorderde uitbreidingsplannen voor Europa.

    • Lucas Ligtenberg