Neparts Hoogland krijgt drie jaar

UTRECHT, 3 DEC. De 40-jarige B.H. uit Hoogland is gisteren door de rechtbank in Utrecht veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf en een boete van tienduizend gulden.

De rechter achtte de man schuldig aan het onbevoegd uitoefenen van de geneeskunst en seksueel misbruik. Tegen de man was twee jaar geëist, waarvan zes maanden voorwaardelijk, en een geldboete van vijfduizend gulden. De vluchteling uit het voormalige Tsjechoslowakije noemde zich arts en psychiater hoewel hij nooit een medische studie heeft gevolgd. Hij beschikte vanaf 1985 over een eigen praktijk in Amersfoort en, later, in Hoogland. De vluchteling bracht twee vrouwelijke patiënten via acupunctuur en hypnose in een 'toestand van onmacht' waarna hij gemeenschap met de vrouwen had. De rekeningen die hij zijn twee cliëntes presenteerde bedroegen duizenden guldens. De zaak is bij verstek behandeld omdat H. ziek zou zijn en in Tjechië is.