Nederland haalt vier F16's terug uit Italië

DEN HAAG, 3 DEC. Nederland haalt vier F16's en ongeveer veertig man luchtmachtpersoneel terug uit Villafranca naar Leeuwarden omdat er minder vluchten boven Bosnië worden uitgevoerd. Het aantal nachtvluchten om het luchtruim boven Bosnië te controleren is teruggebracht en de NAVO heeft meer geallieerde toestellen (ongeveer 150) ter beschikking voor de controle boven Bosnië.

De Nederlandse deelname met achttien F16's in Villafranca kost tachtig miljoen gulden per jaar. Ook Turkije heeft een aantal F16's teruggetrokken. Binnen achtenveertig uur kunnen de Nederlandse vliegtuigen weer boven Bosnië worden ingezet. Naast het controleren van het luchtruim worden zes toestellen in Villafranca beschikbaar gehouden voor de actie 'Disciplined', waarbij geallieerde gevechtsvliegtuigen VN-grondtroepen in Bosnië terzijde moeten staan. Voor het inzetten van luchtsteun in Bosnië moet overigens secretaris-generaal Boutros Ghali van de Verenigde Naties toestemming geven.

Tot nu toe zijn NAVO-gevechtsvliegtuigen één keer laag over een Bosnisch dorp gevlogen en hebben met de vleugels gewapperd om plaatselijke militia schrik aan te jagen toen drie Zweedse VN-militairen enkele weken geleden korte tijd werden vastgehouden. Daarbij is het tot nu toe gebleven. De Europese Unie dreigt bij herhaling met acties uit de lucht maar militaire experts zeggen dat dat steeds minder effectief wordt naarmate de politieke bereidheid afneemt om ook daadwerkelijk bombardementen uit te voeren.