'Keurmerk voor zuivere wiet en hasj'

ROTTERDAM, 3 DEC. De Nederlandse hasjgebruikers en coffeeshophouders gaan zich verenigen. Vanavond richt het tijdschrift Highlife de Nederlandse 'Cannabisconsumentenbond' op, over twee weken beslissen de coffeeshophouders over een te vormen bedrijfsschap.

De gedachte achter de Canabisconsumentenbond is dat het softdrugscircuit door het Nederlandse gedoogbeleid praktisch legaal is, maar dat softdrugs riskante waar zijn: produktinformatie ontbreekt en de handelaar blijft formeel strafbaar.

“Alles waar 'te' voor staat is ongezond.” Met die tekst moet een stickertje de koper van een zakje hasj of wiet voortaan waarschuwen tegen overmatig gebruik. Ook kan de koper op de sticker zien hoeveel van de geestverruimende stof THC het bevat, en controleren of als bindmiddel bijenwas is gebruikt, en geen autobanden - zoals nu wel voorkomt. Zo stelt zich Boy Ramsahai, redacteur van het 'opinie- en lifestylemagazine voor de cannabisliefhebber' Highlife, het keurmerk voor dat de bond aan hasjprodukten wil gaan uitdelen.

De naar zijn schatting 600.000 tot 800.000 dagelijkse gebruikers hebben recht op betere informatie over de kwaliteit van cannabisprodukten, aldus Ramsahai. Het blad stelt aan de nieuwe bond tienduizend gulden beschikbaar om de kwaliteitscontrole op te zetten. Handelaren moeten monsters insturen die de bond door laboratoria laat onderzoeken. De bond wil dat niet uit eigen zak blijven betalen, “uiteindelijk moet daar natuurlijk subsidie voor komen”.

Bestrijdingsmiddelen bij wiet, en bindmiddelen bij hasj zijn kostbaar om aan te tonen. Maar wat het laboratorium in ieder geval moet onderzoeken is het THC-gehalte van de hash, tenminste, “voorzover je dat kunt meten, want daarover verschillen de meningen”. Het wordt een bond voor gebruikers, en niet voor handelaren, zegt Ramsahai, ook al lopen die groepen in het wereldje wat door elkaar.

Voor de handel studeert een werkgroep inmiddels op de wenselijkheid van een bedrijfsschap. De coffeeshops hebben het Nederlandse beleid om harddrugs van softdrugs te scheiden uitgevoerd, niet justitie, zegt Ben Dronkers, oprichter van het Amsterdamse Hasjmuseum, en eigenaar van een softdrugsketen. Dankzij hen heeft Nederland de “minste harddrugsverslaafden van Europa”. De eigenaren willen zich beschermen tegen willekeur van politie en politiek. “We maken de beste wiet ter wereld, dat heeft een enorme economische en toeristische impact. Softdrugstoeristen zijn net zulke aardige mensen als buitenlanders die voor de bollen komen.”