Hoogovens meest opvallende fonds op rustige beurs

AMSTERDAM, 3 DEC. Hoogovens, waarvan de aandelenemissie fors is overtekend, was vanmorgen het meest opvallende fonds op een verder rustige effectenbeurs.

AMSTERDAM Renteverlagingen konden de beleggers vanmorgen nauwelijks bekoren. De stemming op het Damrak was weliswaar vriendelijker dan die op gisteren maar de omzetten vielen tegen. “Het is weer zo'n typische vrijdag”, verzuchtte een handelaar. De EOE-index was tegen het einde van de ochtend 2,28 punt hoger op 390,26. Hoogovens, dat een emissiekoers voor nieuwe certificaten bekendmaakte van 40 gulden per stuk, vormde op de rustige beurs een uitzondering..

De koers van het aandeel steeg tot 41,90 gulden, een winst van 1,40 gulden. Daarmee was het staal- en aluminiumfonds de sterkste stijger onder de hoofdfondsen. Net na de opening van de markt behaalde Hoogovens zelfs een notering van 42,70 gulden. De koers van Hoogovens heeft een opmerkelijk herstel achter de rug. In maart van dit jaar lag het fonds nog op 20,80 gulden.

De omzetten in het IJmuidense fonds waren na ruim anderhalf uur handelen hoog. Er gingen ruim een half miljoen stukken over de toonbank. Volgens een handelaar was de belangstelling voor het aandeel groot. De emissie is volgens hem al overtekend, waardoor veel inschrijvers maar een deel van hun vraag kunnen dekken. “Ze zijn nu aan het bijkopen”, aldus deze handelaar.

De uitgevers lagen net als donderdag goed in de markt. Bij dunne handel - “De omzet valt heel erg tegen” - noteerde Wolters Kluwer een plus van 1,50 gulden op 111,70 gulden. Collega Elsevier sprong eruit met een winst van 1,50 gulden op 163,80 gulden. Dagbladen- en tijdschriftenuitgever VNU daarentegen bleef onveranderd op 150,20 gulden staan.

De financiële waarden lagen na de bekendmaking van de rentedaling goed in de markt. Bank/verzekeraar ING, die gisteren al sterk omhoog kon gaan door de mooie kwartaalcijfers, trok 0,20 gulden aan naar 86,10 gulden. Amev en Aegon noteerden een winst van respectievelijk zeven dubbeltjes op 86,40 gulden en 0,60 gulden op 101,80 gulden.

Transportconcern Nedlloyd mocht van de beleggers met 0,90 gulden omhoog tot 53,40 gulden. Unilever lag goed op 219,30 gulden, een winst van 1,10 gulden. Akzo tipte aan de 180-grens met een groei van 1 gulden. Volgens een beursbezoeker was de verkoopdruk van de afgelopen week verdwenen. Daarnaast werkte vraag vanuit de optiebeurs door.

Delft Instruments, dat het eigen vermogen heeft versterkt met een onderhandse lening, was procentueel de sterkste stijger op de lokale markt.

NEW YORK Op de effectenbeurs van New York was het gisteren rustig. De Dow Jones index van 30 industriefondsen sloot na zeer geringe afwijkingen 5,03 punt hoger op 3.702,11. De omzet was met 253 miljoen aandelen middelmatig.

TOKIO De beurs van Tokio maakte vandaag pas op de plaats. De Nikkei-index van 225 aandelen steeg 0,6 punt op 17.459,35. Handelaren spraken van een correctie in reactie op de forse stijging in de afgelopen drie dagen.