Gezochte Surinaamse kolonel geeft zonder hinder persconferentie

PARAMARIBO, 3 DEC. Het Surinaamse ministerie van Justitie en de legertop houden vast aan hun bevel van begin deze week tot arrestatie van lt.-kol. M. Zeeuw wegens cocaïnehandel. Maar de militaire politie heeft haar voormalige chef nog altijd niet gearresteerd. Gisteren gaf Zeeuw zelfs een uitdagende persconferentie.

Zeeuw kon de persconferentie waarbij ook andere legerofficieren aanwezig waren, ongehinderd in zijn woning beleggen. De straat was afgezet door militairen. Zeeuw benadrukte te spreken als directeur van het kabinet van de bevelhebber en zei dat dat hij “niet zomaar een korporaal” is.

Gisterenmiddag vergaderden ook de ministers van Justitie en Politie en van Defensie met de Procureur-generaal, de waarnemend bevelhebber G. Sedney, de commissaris van politie en de kapitein van militaire politie over het arrestatiebevel. Uit deze gang van zaken blijkt dat de machtsstrijd tussen militaire en burgerautoriteiten nog niet volledig is afgelopen en dat het nog een woelige december schijnt te zullen worden.

Luitenant-kolonel M. Zeeuw, ontkende op zijn persconferentie dat hij betrokken was bij een cocainedeal. Hij zei de beschuldigingen te beschouwen als onderdeel van een scenario waarin tenslotte ook ex-bevelhebber Desi Bouterse zou moeten worden aangehouden. Hij zei wel bereid te zijn mee te werken aan een onderzoek, echter niet als verdachte, maar als benadeelde getuige. Zeeuw haalde heftig uit naar advocaat-generaal S. Punwasi, die hij als de hoofdpersoon in het scenario afschilderde. Hij beschuldigde Punwasi ervan zelf 2.5 kilo cocaine vervoerd te hebben. Zeeuw beklemtoonde de beerput te zullen open trekken. “Want als mensen met 'brokobana' (grof spel) met mij bezig zijn, zal ik dat ook doen.” Zeeuw wees op de onwaarschijnlijke constructie dat iemand die hem cocaine heeft verkocht, daarover aangifte bij de politie doet. Hij beklemtoonde niet met cocaïne bezig te zijn. Zeeuw zei de kwestie besproken te hebben met ex-bevelhebber Desi Bouterse, die hem adviseerde het onderzoek af te wachten. Het moet gezien worden in verband met de verklaring van NDP-voorzitter Desi Bouterse dat president Venetiaan voor kerstmis zal worden gedwongen af te treden. Volgens Zeeuw is er tegen mensen rond Bouterse een zaak opgebouwd die samen moest vallen met de rechtszaak van de berandstichters van het televisiestation STVS.

Punwasi verklaarde dat Zeeuw bezig is met laster en vuilsmijterij. “Men zal voor niets terugdeinzen om de justitiele autoriteiten het werk te verhinderen. Maar het OM laat zich niet intimideren.” Punwasi zegt niet bezig te zijn met een scenario. Er zijn belastende verklaringen afgelegd tegen Zeeuw en het OM heeft opdracht gegeven om hem op basis hiervan aan te houden, aldus Punwasi.