Garcá Morales

Adelaida Garcá Morales: De logica van de vampier. Vert. Hanny Berkelmans. Uitg. De Geus, 156 blz. Prijs ƒ 29,90.

Veel intiemer dan Rodoreda schrijft Adelaida Garcá Morales, die acht jaar geleden debuteerde met de indrukwekkende dubbelnovelle Het zuiden/Bene, in hetzelfde jaar gevolgd door de roman Het zwijgen van de Sirenen. Pas vijf jaar later verscheen haar tweede roman, De logica van de vampier, die nu, net als de eerste twee boeken, in het Nederlands is verschenen. Breekbare, in zichzelf gekeerde vrouwenfiguren, ontregeld door een liefde die niet op beantwoording kan hopen, zijn de constanten in dit kleine, met zorg geschreven oeuvre. In Het zuiden (verfilmd door haar levenspartner Victor Erice) gaat het om de liefde van de kleine Teresa voor haar vader, die zelfmoord pleegde, in Het zwijgen der Sirenen om de hunkering van de labiele Elsa naar Augustn, die niets merkt.

De logica van de vampier combineert beide thema's. Op zoek naar haar broer Diego, die zelfmoord zou hebben gepleegd, raakt de lerares Elvira in de ban van zijn vriend Alfonso, een man van wie een onrustbarende aantrekkingskracht uitgaat. Uit degenen die daaraan toegeven lijkt langzaam elke levenskracht te vloeien. Elvira ervaart dat bij zichzelf, meent het waar te nemen bij Alfonso's vriendinnen en zoekt daarin ook de oorzaak van Diego's zelfmoord. In uiterst fijnzinnig proza, dat wat te lijden heeft gehad van een te letterlijke vertaling, beschrijft ze de verwarring tussen Elvira's verliefdheid en haar boze vermoedens, en de langzame emotionele desintegratie die daarvan het gevolg is. Werkelijkheid en waanbeeld zijn dan al lang niet meer te onderscheiden. Het enige dat voor Elvira nog bestaat is het intieme slagveld tussen achterdocht, verlangen, jaloezie en angst.

    • Ger Groot