Emissie van Hoogovens wekt massale vraag

AMSTERDAM, 3 DEC. De aandelenemissie van 373 miljoen gulden van het verliesgevende Hoogovens is “ruimschoots” overtekend door institutionele beleggers uit binnen- en buitenland. Pensioenfondsen en verzekeraars tonen daarmee aan vertrouwen te hebben in de toekomst van het staalconcern.

Hoogovens maakte vanmorgen bekend dat de uitgifteprijs is bepaald op veertig gulden per nieuw certificaat. Volgens Hoogovens is sprake van een “zeer goed gespreide vraag uit binnen- en buitenland” naar de certificaten. Op de Amsterdamse effectenbeurs schoot de koers van het aandeel Hoogovens, die gisteren sloot op 40,50 gulden, vanmorgen naar een piek van 42,70 gulden. Tegen het einde van de ochtend noteerde het certificaat 1,20 gulden hoger.

De emissie wordt verzorgd door een bankensyndicaat onder leiding van ABN Amro en het Britse effectenhuis S.G. Warburg. Volgens een ingewijde bankier hebben ruim 150 instituten ingeschreven op de emissie. Ruim de helft van de inschrijvingen kwam uit Groot-Brittannië. Nederlandse pensioenfondsen nemen 15 tot 20 procent van het institutionele deel van de emissie voor hun rekening.

Met het slagen van de emissie is de onzekerheid over de financiële situatie van Hoogovens voor een groot deel weggenomen. De huisbankiers ABN Amro en Rabobank hadden verlenging van het zogenoemde standby-krediet van één miljard gulden namelijk afhankelijk gesteld van het succes van de emissie. De vraag is nu of Hoogovens, dat bezig is met een omvangrijke kostenreductie, dit jaar zal afsluiten met een kleine winst, na een verlies van 595 miljoen gulden in 1992.

In Nederland staat voor particuliere beleggers de inschrijving op de emissie nog open tot volgende week dinsdag. Particuliere beleggers die al aandelen Hoogovens bezitten krijgen bij toewijzing voorrang boven andere inschrijvers.

Minder positief voor Hoogovens is dat Westerse en Russische aluminiumproducenten het gisteren in Washington niet eens werden over produktiebeperkingen. De producenten praten op 18 en 19 januari verder in Brussel.