Drugsbaron Escobar gedood in Colombia

BOGOTÁ, 3 DEC. Een speciaal Colombiaans opsporingsteam heeft gisteren in Medelln de drugsbaron Pablo Escobar en diens zwager Carlos Mario Henao doodgeschoten. De Colombiaanse autoriteiten waren al sinds 16 juli 1992 op zoek naar de leider van het Medelln-kartel na zijn ontsnapping uit een speciale gevangenis.

Nadat de afgelopen maanden al een groot aantal van zijn medewerkers was gedood of gevangen werd Escobar (44) gisteren door de gecombineerde politie- en legereenheid verrast in een winkelcentrum in het westen van Medelln. Hij had zijn verblijfplaats verraden door een telefoontje aan zijn vrouw. Na een vluchtpoging over het dak van een huis werd hij doodgeschoten.

De leider van het drugssyndicaat was in zijn hoogtijdagen verantwoordelijk voor zeventig procent van de cocaïne-export naar de Verenigde Staten en Europa. Escobar was met zijn vermogen, geschat op miljarden guldens, een van de rijkste mannen ter wereld.

In de drugsoorlog met de Colombiaanse regering pleegde Escobar bomaanslagen waarbij honderden mensen om het leven kwamen en vermoordde hij vooraanstaande rechters en politici, onder wie een minister van justitie en een presidentskandidaat.

Uit angst voor represailles van slachtoffers van Escobar waren zijn vrouw en kinderen vorige week naar Duitsland gevlucht, waar hun asiel werd geweigerd. De familie van Escobar verblijft nu in een hotel in Bogotá.

De Amerikaanse president Clinton heeft zijn Colombiaanse collega Cesar Gaviria gisteren met het “succes” tegen Escobar gefeliciteerd. (Reuter, AP, AFP)