Delors krijgt steun voor banenplan

BRUSSEL, 3 DEC. Voorzitter Jacques Delors van de Europese Commissie heeft gisteren de steun van het Europees Parlement gekregen voor zijn streven de werkloosheid in Europa voor het eind van deze eeuw te halveren.

Hiervoor is het volgens Delors nodig de komende jaren vijftien miljoen nieuwe banen te scheppen. Er zijn nu bijna 20 miljoen werklozen in de twaalf landen van de Europese Unie. Een paar weken geleden maakten de ministers van financiën van de Europese Unie nog brandhout van het ontwerp-banenplan van Delors. Volgens de ministers was het ongewenst zich vast te leggen op concrete, cijfermatige doelstellingen. Dat zou maar tot teleurstelling kunnen leiden. Europees Commissaris Henning Christophersen (Economische en Monetaire Zaken) zwakte daarop het streefgetal van 15 miljoen nieuwe banen af. Het ging hier slechts om “een voorbeeld, een berekening van wat nodig is om de werkloosheid in Europa te halveren”. Van een dergelijke voorzichtige opstelling was donderdag niets te bespeuren in de toespraak van Delors tot het Europees Parlement. Hij waarschuwde de politici dat een grote afstand dreigt te ontstaan tussen de werkelijkheid en het achter het bureau bedachte beleid. Hij constateerde dat de landen nu elk hun eigen weg gaan. Het Europese banenplan is geen oplossing voor alle kwalen, maar als de landen elk hun eigen weg blijven gaan, zal dat het einde inluiden van de Europese markt en het Europese bouwwerk, aldus Delors.