Angst groeit in Algerije na moord op Spanjaard

ALGIERS, 3 DEC. Een dag na het aflopen van een ultimatum van moslim-extremisten aan buitenlanders om Algerije te verlaten, is gisteren een Spanjaard in de omgeving van Algiers vermoord. Volgens het officiële persbureau APS is de Spanjaard, Manuel Lopez Bailen, door moslim-extremisten vermoord. De moord heeft de angststemming onder de buitenlanders verder verscherpt.

Bailen werd vermoord toen hij op een afgelegen bergweg tussen de steden Khemis Miliana en Berroughia, 80 kilometer ten zuidwesten van Algiers, reed. Vier Algerijnen die hem begeleidden, twee echtparen, werden volgens APS “ernstig mishandeld” door de aanvallers voor ze werden vrijgelaten.

De Spanjaard is de achtste buitenlander die in Algerije is vermoord in minder dan drie maanden. Eind oktober werden drie Fransen ontvoerd, en een week later vrijgelaten met de mededeling dat alle 70.000 buitenlanders voor 1 december het land moesten hebben verlaten. “Verlaat het land. We geven jullie een maand. Iedereen die die periode overschrijdt is verantwoordelijk voor zijn eigen plotselinge dood. Er zullen geen ontvoeringen zijn, en het zal gewelddadiger zijn dan in Egypte”, aldus een brief van de Gewapende Islamitische Groep die aan de Fransen was meegegeven. Deze organisatie is een van de radicaalste van de talrijke groepen en groepjes die vechten voor een islamitisch bewind in Algerije. Na dit dreigement waren geen buitenlanders meer vermoord, tot gisteren.

In de tussentijd hebben duizenden buitenlanders, in meerderheid vrouwen en kinderen, Algerije verlaten. Restaurants en toeristische plaatsen die favoriet waren onder buitenlanders, worden nu door hen gemeden. Diplomatieke gebouwen en vertegenwoordigingen van buitenlandse bedrijven worden extra bewaakt.

Sinds een week is ook het aantal aanslagen op Algerijnen aanzienlijk vergroot, ondanks het aanzienlijke aantal razzia's door leger en politie in moslim-extremistische bolwerken vanaf begin november. In een week tijd hebben zeker 29 Algerijnen de dood gevonden bij aanslagen en gewapende botsingen. (AFP, Reuter)