Aideed bij overleg Somalische facties

ADDIS ABEBA, 3 DEC. De Somalische krijgsheer Aideed is gisteravond laat aangekomen in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba voor een bijeenkomst van alle rivaliserende facties in Somalië. Aideed, die aanvankelijk gezegd had het overleg te zullen boycotten, werd overgevlogen in een Amerikaans legervliegtuig.

De Amerikanen rechtvaardigden hun dienstverlening aan de man op wie zij maandenlang jacht maakten met de opmerking dat “deelname van Aideed aan deze besprekingen de doelen van zowel de VN als de VS dichterbij brengen”. Volgens een Ethiopische minister zullen de onderhandelingen zich concentreren op het effenen van de geschillen tussen Aideed en zijn rivaal Ali Mahdi, die beiden een deel van de hoofdstad in handen hebben.

Het overleg in Addis Abeba borduurt voort op een soortgelijke conferentie in maart, waar de Somalische facties een akkoord bereikten over een staakt-het-vuren, ontwapening en de instelling van een centrale regering. (Reuter, AP)