Waalse minister haalt fel uit naar Maij-Weggen

BRUSSEL, 2 DEC. De Waalse minister van milieu, Guy Lutgen, heeft gisteren fel uitgehaald naar zijn Nederlandse collega Maij-Weggen in de affaire om de recente vervuiling van de Maas. Volgens Lutgen voert Nederland “een eenzijdige guerrillapolitiek” tegen Wallonië.

De minister reageert hiermee op de beschuldiging van Maij-Weggen dat Wallonië in gebreke blijft bij het controleren van de kwaliteit van het Maaswater. Vandaag is het Waterwinningsbedrijf Brabantse Biesbosch tijdelijk gestopt met de inname van water uit de Maas wegens ernstige verontreiniging door chemische stoffen. Onderzoek heeft uitgewezen dat het Waalse kunstmestbedrijf Prayon Rupel in Engis, in de buurt van Luik, verantwoordelijk is voor de verontreiniging.

Afgelopen maandag, in de marge van een bijeenkomst van de ministers van milieu uit de 12 lidstaten van de Europese Unie in Brussel, beschuldigde Maij-Weggen België van “verregaande onverschilligheid”. Ook heeft zij haar Waalse collega een verontwaardigde brief gestuurd. Volgens de Nederlandse minister deugt de meetapparatuur in België niet, want de vervuiling is pas vlak over de grens in Nederland vastgesteld door Rijkswaterstaat.

Lutgen toont zich niet erg onder de indruk. “De beschuldigingen van Maij-Weggen zijn buitensporig en haar démarche tegenover de media is een provocatie.” Volgens de Waalse bewindsman hebben de Nederlandse autoriteiten een nodeloos alarmerende houding aangenomen.