VVD eist opheldering over besluit bijstand

PAG.9 HOOFDARTIKEL

DEN HAAG, 2 DEC. De VVD-fractie in de Tweede Kamer wil vandaag van staatssecretaris Wallage (sociale zaken) duidelijkheid over de herziening van de Algemene Bijstandswet. Volgens oppositie-woordvoerder Linschoten (VVD) geven de regeringsfracties van CDA en PvdA een verschillende uitleg aan het kabinetsbesluit van afgelopen dinsdag.

De ministerraad besloot toen in een extra vergadering dat alleenwonenden een wettelijk recht houden op een bijstandsuitkering van 70 procent van het minimumloon. Voor alleenstaanden die hun woonkosten met anderen kunnen delen, gaat de uitkering omlaag naar 50 procent. Afhankelijk van persoonlijke omstandigheden kan de gemeente een toeslag geven van maximaal 20 procent. De ministerraad volgde grotendeels het akkoord dat Wallage in september sloot met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).

Het kabinetsbesluit leidde in Den Haag tot verschillende interpretaties. Na intensief politiek overleg tussen minister-president Lubbers, vice-premier Kok en de betrokken bewindslieden kwamen De Vries en Wallage gistermiddag met een verklaring. Zij onderstreepten dat er geen verschil is tussen het kabinetsbesluit en het VNG-akkoord. “Onzin”, meent Linschoten. Volgens hem is er wel degelijk een verschil.

“VVD, D66 en GroenLinks willen op zeer korte termijn een eerlijk antwoord van Wallage en De Vries”, aldus Linschoten vanmiddag.

De afgelopen dagen liep de spanning over de herziening van de Bijstandswet tussen CDA en PvdA op. Op een CDA-partijraad eiste fractievoorzitter Brinkman zaterdag dat het kabinet haast moet maken met het invullen van de bezuinigingen en met name van de bijstand.