TVS

Waarom ik over TVS schrijf, waarom nu? Dat komt zo. Ik heb vroeger gekorfbald, waarbij ik aanteken dat ik mij verzet tegen discriminatie, ook van oud-korfballers.

Jarenlang speelde ik in het derde, het twaalftal (er waren toen nog drie vakken) voor niet zo talentvolle jongeren en zeer talentvolle maar te oude ouderen.

De beroemdste uit deze categorie was Ouwe Jan, die tot op z'n drieënvijftigste met een onnavolgbare draai onder de paal Schilderswijkers verneukte. Hij speelde vuil en douchte koud. In de omgang was het een zachtaardig, wat afstandelijke mens. Hij werd eerst hoogleraar en later, met korfballen gestopt, voorzitter van de Eerste Kamer.

Daar denk ik aan, als ik Hedy op tv zie. Zij moest en zou van Ouwe Jan bij hem in het vak. Daar begon haar carrière natuurlijk. Ouwe Jan wilde André B. er ook bij, maar van deze heb ik later nooit meer gehoord. (Zijn broer, die bij mij in de klas zat, tekende ANWB palen met de blauwe spiraal de goede kant op, een bewijs voor zijn observatievermogen, zei onze tekenleraar Van Eeden, een neef van de toen beroemde schrijver Van Eeden, wat ik vreemd vond omdat hij, de neef zoveel op een Indiaan leek, maar dat doet er hier niet toe.)

Joop was de beste schutter. Hij presteerde het om van zeker vijftien meter afstand ballen in rechte, stijgende lijn tegen de bovenkant van de korf te knallen, die vervolgens op fysisch onverklaarbare wijze over de rand de mand in krulden. Verder was zijn spel abominabel zoals je met zo'n zwaar lijf mocht verwachten.

Nu lees ik in een onderwijskundig artikel: “Om met de leerstof om te gaan, kan het zijn dat de leerling technische en motorische vaardigheden nodig heeft: het gebruiken van een hamer, het hanteren van een woordenboek of het beheersen van de lay-up bij korfbal.”

Ik was niet erg goed, maar ik weet heel zeker dat er in mijn tijd geen lay-up was. Wat is in 's hemelsnaam een lay-up?!

Ach, ze hebben met korfbal de raarste dingen uitgehaald. Uitgevonden rond 1900 als de eerste echt gemengde en dus emanciperende sport, wordt het in het katholieke zuiden nog steeds alleen gespeeld door damesteams, omdat meneer pastoor indertijd gemengd onzedig vond. Wilde al de meisjes voor zichzelf natuurlijk.

Dat artikel over de lay-up was een artikel over basisvorming, en dus over TVS. Het zit zo. Niemand wist een jaar geleden hoe je moest basisvormen. Enkele zeer intelligente personen werd gevraagd dit te bedenken. Zij verzonnen de afkorting TVS. Dit staat voor Toepassingen, Vaardigheden en Samenhang. Ze schreven er een stapel papieren rimram bij, die door het hele land werd verspreid.

Deze actie bleef niet zonder effect. Zodra een leraar zich afvraagt: “Hoe vorm ik basis?”, antwoorden deskundigen onmiddelijk, “Met TVS”. TVS is nu een soort reclamekreet, een yell, een logo, zoiets als: “En 10 procent, en betere waar, alleen De Gruyter” (in mijn korfbaltijd was dat de beste kruidenier).

Misschien heeft een enkele ouder op school al eens gevraagd hoe het met de basisvorming gaat. Als u dat nog van plan bent, let dan op de snel verwilderende blik van de aangesproken docent. “Wel goed,” zal deze zeggen. Wat moet ie anders?

Nu even doorvragen, bijvoorbeeld: “Hoe doet u dat?” Antwoordt de docent: “Met TVS”, dan zit uw kind op de goede school. Bij ieder ander antwoord het kind volgend jaar inschrijven op een beter onderwijsinstituut.

Maar wat is een lay-up?

    • Rob Knoppert