Tegenvaller van 150 mln. voor kabinet

DEN HAAG, 2 DEC. Het kabinet kampt met een aanzienlijke tegenvaller, ongeveer 150 miljoen, bij de besparing die de wijziging van de Werkloosheidswet (WW) moet opleveren.

Dit blijkt uit een brief van staatssecretaris Wallage (sociale zaken en werkgelegenheid) aan de Tweede Kamer. Het kabinet wil de toegang voor werklozen tot de WW strenger maken per 1 januari 1994. Geldt nu als voorwaarde dat een werkloze van de afgelopen 52 weken 26 weken moet hebben gewerkt, wil hij voor een WW-uitkering in aanmerking komen, volgend jaar wordt de eis dat hij 26 van de laatste 39 weken een betaalde baan moet hebben gehad. Het kabinet raamde dat dit een besparing van 176 miljoen gulden zou opleveren, maar uit cijfers van de bedrijfsverenigingen blijkt dat de scherpere eis slechts 20 à 30 miljoen oplevert. Wallage wil het gesignaleerde besparingsverlies door “aanvullende maatregelen” dekken.