Regeringspartij India wint in grote deelstaat

NEW DELHI, 2 DEC. De Congrespartij van de Indiase premier Narasimha Rao heeft vanmorgen de laatste van een reeks belangrijke deelstaatverkiezingen in Noord-India op haar naam geschreven. Rao, die de afgelopen maanden steeds meer kritiek te verduren kreeg, heeft daarmee zijn positie aanzienlijk versterkt.

De Congrespartij won volgens de uitslagen die pas vanmorgen bekend werden gemaakt een ruime absolute meerderheid in Madhya Pradesh. De voornaamste rivaal van de Congrespartij, de hindoeïstische Bharatiya Janata Party (BJP) die tot december vorig jaar aan het bewind was in de deelstaat, bleef ver achter. Madhya Pradesh telt een kleine zeventig miljoen inwoners en is qua oppervlakte de grootste deelstaat van India.

In de kleine noordelijke deelstaat Himachal Pradesh had de Congrespartij de BJP ook al overtuigend verslagen, terwijl ze in Rajasthan (45 miljoen inwoners) de BJP eveneens van haar vroegere meerderheid wist af te houden.

Tegenover deze positieve resultaten stond een afgetekende nederlaag bij de verkiezingen voor de nieuwe volksvertegenwoordiging in de hoofdstad New Delhi en een miserabele score in Uttar Pradesh, de deelstaat met verreweg de grootste bevolking (145 miljoen). In Uttar Pradesh, eens een bolwerk van de Congrespartij, won ze nu slechts 6 procent van de zetels. Een troost was echter dat de BJP haar meerderheid in de deelstaat verloor.

    • Floris van Straaten