Rabin: met PLO geen akkoord over uitstel autonomie

PAG.4 ANALYSE

TEL AVIV, 2 DEC. De Israelische premier Yitzhak Rabin heeft vanmiddag tegengesproken dat hij een akkoord zou hebben bereikt met PLO-leider Yasser Arafat over uitstel van de bestuursautonomie voor Jericho en de Gazastrook wegens de moeilijkheden die zijn gerezen in de onderhandelingen. Volgens het Israelische blad Yedioth Achronoth hadden afgezanten van Rabin er deze week Arafat in Tunis van overtuigd met uitstel in te stemmen.

Inmiddels heeft de PLO bij de Amerikaanse regering aangedrongen op stappen om de Israelische regering tot grotere inschikkelijkheid te bewegen bij de onderhandelingen over de manier waarop de autonome status wordt gerealiseerd.

In de akkoorden van Oslo wordt 13 december genoemd als datum waarop de Palestijnen voor de eerste maal in hun geschiedenis beperkt zelfbestuur zouden krijgen. Rabin heeft zich de afgelopen weken, en ook vanmiddag weer, uitgesproken voor uitstel van de uitvoering van de akkoorden van Oslo en zei dat “13 de

cember geen heilige datum is''. Volgens Rabin is het beter de onderhandelingen met een op alle punten sluitend akkoord af te sluiten dan later met een slecht akkoord te worden geconfronteerd dat zal leiden tot grotere moeilijkheden. Vanochtend liet de PLO al vanuit Tunis weten dat het bericht in de Israelische krant iedere grond mist en dat de PLO vasthoudt aan 13 december.

Volgens Yedioth Achronoth beklaagde Arafat zich tegenover de twee afgezanten van Rabin over het uitblijven van beloofde financiële steun van landen en internationale organisaties aan de PLO. De ernstige moeilijkheden waarmee Arafat ook in eigen kring heeft te maken voorspellen volgens door deze krant aangehaalde personen uit de omgeving van Rabin weinig goeds voor de betrekkingen tussen Israel en de Palestijnen.

Om de Israelisch-Palestijnse vredesdialoog nieuw leven in te blazen en enkele belangrijke beslissingen te nemen, zal hoogstwaarschijnlijk binnen tien dagen in Kairo een topontmoeting worden gehouden tussen Rabin en Arafat. Ook de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Warren Christopher, die einde deze week aan een rondreis in het Midden-Oosten begint, zal een belangrijke rol spelen om de meningsverschillen te overbruggen.

Vannacht is een 19-jarige jongen overleden aan de verwondingen die hij opliep tijdens een aanslag door leden van Hamas bij Ramallah. Bij de aanslag werd een 24-jarige vrouw gedood.

Uit protest tegen de aanhoudende Palestijnse terreur werd gisteren op een twintigtal plaatsen gedemonstreerd. In het centrum van Jeruzalem verzamelden zich enkele duizenden demonstranten, voornamelijk kolonisten, die de regering Rabin in spreekkoren verantwoordelijk stelden voor de verslechtering van de veiligheidssituatie in de bezette gebieden. Vanmorgen vroeg hebben honderden kolonisten enkele hoofdwegen in de bezette gebieden geblokkeerd en later onder druk van het leger weer ontruimd. De juridische adviseur van de regering heeft inmiddels bepaald dat de door de kolonisten opgerichte militie 'Hashomer' (de bewaker) onwettig is. Leiders van deze militie, die de kolonisten in de nederzettingen moet beschermen tegen Palestijnse terreur, hebben deze uitspraak naast zich neergelegd met de opmerking dat “hij er niets van begrijpt”.

Pag.4:

    • Salomon Bouman