PROGRAMMERING

De zesde editie van het International Documentary Filmfestival Amsterdam (IDFA) kan moeilijk heen om de actualiteit van de oorlog in het voormalige Joegoslavië.

Niet alleen is er een groot aantal documentaires, televisiereportages, videodagboeken en propagandafilms te zien, die het conflict van nagenoeg alle kanten belichten. Die produkties vormen een onderdeel van de sectie Media & Oorlog, waarin getracht wordt de berichtgeving over de Joegoslavische tragedie in een breder historisch daglicht te plaatsen. Drie andere oorlogen krijgen de meeste aandacht in dit programma: de Spaanse Burgeroorlog, de Vietnamoorlog en de Golfoorlog. Wellicht zijn die vergelijkbaar door de mate waarin ze de publieke opinie verscheurden tussen een neutraal en een betrokken standpunt.

Een ander onderdeel van het IDFA-programma moest te elfder ure afgelast worden. Het aan Indonesië gewijde landenprogramma kon wel gevuld worden met, vooral recente, documentaires over ons koloniale verleden, maar gebrek aan medewerking van de Indonesische overheid deed het aanbod verschralen tot officiële documentaires van daar.

Op het laatste moment werd een alternatief programmaonderdeel bedacht. Het publiek zal zeer tevreden zijn met het retrospectief van documentaires die een Academy Award (Oscar) in de wacht sleepten. Verbazingwekkend is vooral dat zo veel van die films nooit eerder in Nederland te zien waren.

Naast een retrospectiefje van de documentaires van de Nederlandse filmer Rudolf van den Berg, die zich de laatste tien jaar voornamelijk aan speelfilms wijdt, zijn de meeste documentaires van de Australiër Dennis O'Rourke te zien. Zijn werk is niet alleen interessant, omdat hij verschillende aspecten van de Australische en Oceanische minderheidsculturen in beeld gebracht heeft. Dat coherente oeuvre kan nu ook getoetst worden aan zijn selectie van de beste documentaires, een ijzersterke top 10 van klassieke en minder bekende werkjes uit het verleden.

Behalve de 'highlights' uit de recente, zeer vruchtbare Nederlandse documentaireproduktie, die uitgesloten is van competitie als die films al op televisie of in de filmtheaters uitgebracht zijn, vertoont IDFA documentaires van de leden van de internationale jury. Die moet zich buigen over de toekenning van de zesde Joris Ivens Award.

Het competitieprogramma ziet er op papier veelbelovend uit. Hoogtepunten lijken de nieuwe films van de 'direct cinema'-veteranen Frederick Wiseman (Zoo) en D.A. Pennebaker (The War Room over de verkiezingscampagne van Bill Clinton).

Uit Nederland gaan onder meer in wereldpremière portretten van zanger Leo Fuld en het bestuurslid van de Coornhertliga Alan Reeve.

FESTIVALINFORMATIE

Telefonisch reserveren: vanaf vrijdag 3 december, 020-626 69 46, 12-17u

LOCATIES

Het International Documentary Filmfestival Amsterdam vindt plaats op de volgende locaties.

De Balie, Kleine-Gartmanplantsoen 10.

Pers-, gasten- en publieksbalie zijn hier gevestigd. Bij de publieksbalie kunt u terecht voor alle informatie, voorverkoop en reserveringen.

In De Balie vinden ook de seminars, talkshows, het 'gesprek van de dag' en het ontbijt-videoprogramma plaats.

Arthouse Alfa, Hirschpassage 4.

Het competitieprogramma en de Highlights worden vertoond in Alfa 1 en 2. In Alfa 3 is het Media & Oorlogprogramma te vinden, alsmede films van Rudolf van den Berg, Highlights en een aantal films buiten competitie. Alfa 4 staat geheel in het teken van Dennis O'Rourke en zijn Top 10.

Nederlands Filmmuseum, Vondelpark 3.

Films uit het competitie-programma, het programma Media & Oorlog en het gehele Oscar-programma worden vertoond in het Nederlands Filmmuseum.

Paradiso, Weteringschans 6-8.

Het Forum, een internationale co-financieringsmarkt voor de documentaire film, wordt op 8,9 en 10 december georganiseerd in Paradiso. Op donderdag 16 december vindt in Paradiso de feestelijke slotavond plaats.

PUBLIEKSBALIE

De centrale publieksbalie in De Balie is van maandag 6 december tot en met woensdag 8 december dagelijks geopend van 12.00 tot 19.00 uur. Vanaf donderdag 9 december dagelijks van 10.00 tot 20.30 uur. Voor alle informatie betreffende programma, eventuele wijzigingen, locaties, voorverkoop en reserveringen kunt u hier terecht.

KAARTVERKOOP EN RESERVEREN

Het is mogelijk kaarten te reserveren voor de gehele festivalperiode. U kunt telefonisch reserveren vanaf vrijdag 3 december op telefoonnummer 020-6266946, 12-17u. Voorts is reserveren mogelijk bij de centrale publieksbalie. U kunt hier ook terecht voor vijfrittenkaarten, dagkaarten, passe-partouts en kaarten voor de feestelijke slotavond.

Toegangskaarten en gereserveerde kaarten voor àlle voorstellingen kunt u, in verband met eventuele programmawijzigingen, slechts één dag van te voren verkrijgen bij de centrale publieksbalie. Op de dag van de voorstelling kunt u, voor de voorstellingen in Alfa en De Balie, toegangskaarten verkrijgen bij de kassa van Alfa èn bij de centrale publieksbalie. Dit geldt ook voor de gereserveerde kaarten.

Voor voorstellingen in het Nederlands Filmmuseum kunt u op de dag van de voorstelling alleen ter plaatse terecht. Een dag voor de voorstelling kunt u (al dan niet gereserveerde) kaarten voor het Nederlands Filmmuseum afhalen bij de centrale poublieksbalie in De Balie.

Gezien de te verwachte drukte bij de kassa's van Arthouse Alfa en het Nederlands Filmmuseum wordt u dringend aangeraden zoveel mogelijk plaatsbewijzen in de voorverkoop te kopen.

Iedereen, dus ook passe-partout- en dagkaarthouders, moet in het bezit zijn van een geldig plaatsbewijs. Wij adviseren het festivalpubliek de gereserveerde plaatsbewijzen op een rustig tijdstip, d.w.z. niet vlak voor aanvang van de voorstelling, bij de kassa('s) van het desbetreffende theater af te halen.

OPENINGSTIJDEN KASSA'S

Vanaf donderdag 9 december is de centrale publieksbalie dagelijks geopend vanaf 10.00 uur. De kassa's van Arthouse Alfa en het Nederlands Filmmuseum zijn dagelijks geopend vanaf 11.30 uur.

Voor het reserveren is het belangrijk te weten dat:

reserveren op de dag zelf niet mogelijk is

gereserveerde kaarten tot uiterlijk een half uur voor aanvang van de voorstelling afgehaald moeten worden

alleen een plaats wordt gereserveerd en geen stoelnummer

slechts een gedeelte van het aantal beschikbare plaatsen voor reservering in aanmerking komt, zodat op de dag van de voorstelling zelf altijd nog kaarten beschikbaar zijn.

KAARTSOORTEN

Passe-partout (pasfoto nodig) ƒ 145.; Passe-partout met NRC-kortingsbon; (pasfoto nodig) ƒ 115.; Passe-partout met Cinema Club Card; (pasfoto nodig) ƒ 115.; Dagkaart ƒ 45.; Dagkaart met NRC-kortingsbon ƒ 37,50.; Dagkaart met Cinema Club Card ƒ 35.; 5-rittenkaart ƒ 45.; Losse kaart ƒ 10.; Seminar 'de filmmaker in oorlogssituaties' ƒ 35.; Feestelijke slotavond in Paradiso ƒ 20.(excl.ƒ 3,50 lidmaatschap Paradiso); Catalogus ƒ 15.

Passe-partouts en dagkaarten geven alleen toegang tot de reguliere voorstellingen en niet tot speciale evenementen als het seminar 'De filmmaker in oorlogssituaties' en de openings- en slotavond.

SLOTAVOND

Op donderdag 16 december vindt in Paradiso de feestelijke slotavond van het zesde IDFA plaats. Na de uitreiking van de Joris Ivens Award barst een swingend slotfeest los met medewerking van o.a. Julya Lo'ko, Mildred Douglas en Lilian Day Jackson & band play Aretha Franklin, Erik Green & The Onions en de Fanfare van de 1e Liefdesnacht. Aanvang: 20.00 uur. Kaarten zijn verkrijgbaar vanaf donderdag 25 november bij de voorverkoopadressen van Paradiso (Amsterdams Uitburo en de landelijke VVV-theaterbespreekbureaus) en vanaf maandag 6 december bij de publieksbalie in De Balie. Wees er snel bij, want vol is vol.

ACTUELE INFORMATIE

Het programma zoals in deze programma-krant staat afgebeeld kan onderhevig zijn aan wijzigingen. Het juiste dagprogramma wordt aangegeven op de programma-borden, te vinden op alle festivallocaties. In de Festivaldagkrant, met daarin tevens artikelen, interviews en (festival)wetenswaardigheden, is eveneens het juiste dagprogramma opgenomen. De Festivaldagkrant is op alle locaties gratis verkrijgbaar. In het Cultureel Supplement van vrijdag 3 december staan beschouwingen over het International Documentary Festival.

    • Hans Beerekamp