Porto komt tegen Milan niet aan anti-voetbal toe

ROTTERDAM, 2 DEC. Een veredeld reserve-team van AC Milan blijkt veel te sterk voor de Portugese kampioen FC Porto. Het mag de Feyenoorders tot nadenken stemmen. Waar de Rotterdammers in de vorige ronde van de Europa Cup voor landskampioenen klaagden en kermden over Portugees anti-voetbal, brachten de 'tweederangs' voetballers van Milan in de tweede wedstrijd van groep B van de Champions League FC Porto vrijwel zonder noemenswaardige tegenstand een 3-0 nederlaag toe.

Op twee grove tackles na speelden de Portugezen in het Giuseppe Meazza-stadion van Milaan tamelijk beheerst. Ze kregen gewoon geen kans tegen de bij vlagen snel en behendig combinerende Milanezen. Er was kennelijk ook geen aanleiding om als tegen Feyenoord hard te voetballen. Ze misten bovendien hun geschorste Bulgaarse spits Kostadinov, waardoor Porto-trainer Ivic slechts één spits opstelde, de technisch zeer vaardige, maar eenzame Domingos.

Zonder Van Basten, Lentini, Simone, Boban, Brian Laudrup, Eranio en Orlando is Milan-trainer Capello nog altijd in staat een sterk team samen te stellen. Het is de kracht van een club die dank zij voorzitter Berlusconi over bijna onbegrensde financiële middelen beschikt. Een paar weken geleden kocht Berlusconi de Franse international Desailly van Olympique Marseille. Niet dat Milan een verdediger als Desailly nodig heeft, maar Berlusconi wilde zijn collega-voorzitter van Olympique, Tapie, tegemoet komen om de Franse club uit de schulden te helpen.

Milan blijft een internationaal gezelschap. De in 1899 door Engelsen (vandaar Milan) opgerichte club is dat altijd geweest. Na het legendarische Zweedse aanvalstrio Gren, Nordahl en Liedholm in de jaren vijftig volgden een Uruguayaan (Schiaffino), een Braziliaan (Altafini), een Argentijn (Sormani), Peruvianen, Duitsers, Engelsen, Nederlanders en Fransen en Denen. Gisteren tegen FC Porto werd de toon gezet door de Montenegrijn Savicevic en in mindere mate door de Roemeen Raducioiu. De eerste was de aangever bij alle drie doelpunten, de tweede maakte de eerste treffer.

Dejan Savicevic is zo'n voetballer waar trainer, medespeler en supporter grijze haren van krijgen. Hij speelt uitsluitend met risico, waardoor veel mis gaat. Maar als hem iets lukt, is de actie verrukkelijk en doeltreffend. Het zijn typische, opwindende 'Joegslavische' trekjes. Bij Rode Ster speelde hij al zo. Hij scoorde de meest fraaie doelpunten met zijn linker voet op de rechtervleugel spelend. Hij was de aangever van de meeste doelpunten van Pancev, die bij Inter verpieterde omdat hij spelers miste als Savicevic, Prosinecki (Real Madrid) en Mihajlovic (Roma). Samen vormden zij het Rode Ster-elftal dat in 1991 na een overigens zwakke finale de Europa Cup won.

Al die spelers hebben niet beantwoord aan de verwachtingen bij hun buitenlandse clubs. Het is het lot van 'Joegoslaven', die mentaal zwak zijn en buiten hun land niet kunnen aarden. Savicevic is geen speler waarop Milan-trainer Capello kan rekenen. Vorige week mocht de 27-jarige Montenegrijn met de goochelaarsvoeten niet meespelen tegen Anderlecht. Hij besloot daarop thuis te blijven. Inmenging van Berlusconi leidde ertoe dat Savicevic gisteren tegen Porto weer mocht spelen.

De Roemeen Raducioiu werd van Brescia gekocht. Eerder speelde hij voor Bari en Verona. Als speler van Dinamo Boekarest werd hij in 1990 tijdens het Europa Cup-duel tegen Anderlecht van het veld gestuurd. Dat kostte hem een schorsing van vijf wedstrijden. Daardoor kon de linker spits pas gisteren weer in Europees verband spelen. Daarom was hij zo uitgelaten na zijn doelpunt in de 17e minuut, dat hij maakte uit een fraaie dieptepass vanaf de middenlijn van Savicevic.

In de 39ste minuut schoorde rechtsback Panucci met een kopbal uit een hoekschop van Savicevic. De 20-jarige Panucci is de Milan-ontdekking van dit seizoen. Hij werd gekocht van Genoa en heeft international Tassotti uit het eerste elftal verdrongen. Het derde Milan-doelpunt was nog mooier. Savicevic legde met veel gevoel de bal op het hoofd van Massaro, die doelman Baia kansloos liet.

Milan, dat slechts bij vlagen leuk speelde, is nu koploper in groep B. Met drie punten uit twee wedstrijden lijken de Italianen al bijna zeker van een plaats bij de eerste twee, die goed is voor de halve finale.