Pendelen; Gemiddelde lengte woon-werkrit in km

Grafiek: Een doorsnee woon-werkrit in Nederland beslaat 13,1 kilometer. Ondanks de dichte bebouwing is de gemiddelde afstand tussen huis en werk langer dan in omringende landen. In Frankrijk is hij ongeveer de helft: zeven kilometer.

Deze cijfers komen van medewerkers van INRO-TNO in Delft, een instituut voor verkeers- en vervoersbeleid.

Als mogelijke oorzaak van de lange reisafstand in Nederland noemen de TNO-onderzoekers de scheiding tussen woonkernen en bedrijfsparken. In de jaren zeventig verrezen veel woonwijken buiten de overbevolkte steden. Ondernemingen vestigden zich daarna langs de snelweg om beter bereikbaar te zijn.

Het gedrag van de Franse pendelaar laat zich moeilijker verklaren. Ook in Frankrijk bestaan 'slaapsteden' buiten de stadskernen. De onderzoekers opperen dat de Fransman vaker op en neer gaat naarmate hij dichterbij woont. Die vele korte ritjes brengen het gemiddelde van al het forensenverkeer omlaag.

    • Roald van der Linde